Vladimir Putin och Sauli Niinisto håller presskonferens i Nyslott i Finland. Foto: AFP/TT

Putin har anlänt till Finland – uttalade sig om rysk inblandning i USA-val

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske presidenten Vladimir Putin höll under torsdagen en presskonferens med sin finska motpart Sauli Niinistö. Putin fick bland annat frågor om eventuell rysk inblandning i de amerikanska valet och USA:s nya sanktioner, rapporterar Yle.

CNN:s reporter frågade Putin om Rysslands inblandning i det amerikanska valet. Varpå Putin svarade att han vägrar att analysera hur Trump sköter sitt jobb. Det är enligt Putin upp till det amerikanska folket, skriver Yle.

Han beklagade också att relationen mellan länderna blivit dålig på grund av att det används som ett inrikespolitiskt verktyg i USA.

Angående USA:s nya sanktioner mot Ryssland sa Putin att de bryter mot internationell rätt.

– Vi förhåller oss med mot reservation till dessa provokationer, sa Putin enligt Yle.

LÄS MER: Expert: Nya sanktioner markering mot Trump

Möttes av pressen

Ett stort pressuppbåd väntade när Putin steg ur limousinen och mötte president Niinistö på gården utanför hotell Punkaharju i Nyslott. De båda herrarna skakade hand framför kamerorna en kort stund innan de begav sig in på hotellet.

LÄS MER: Stort säkerhetspådrag i Finland inför Putinbesök

Diskuterade säkerhet och miljö

Sauli Niinistö inledde presskonferensen med att tacka Putin för att han vill delta när Finland firar hundra år. 

Enligt Niinistö pratade han och Putin, under det korta möte som föregick presskonferensen, om den ökade militära aktiviteten och militärövningarna Aruora och Zapad. De diskuterade också läget i Ukraina och Niinistö efterlyste en vapenvila.

De båda presidenterna ska också ha diskuterat miljö, något som Putin fokuserade mycket på under presskonferensen. Han talade också om vikten av att upprätthålla ett bilateralt samarbete. 

LÄS MER: ”Ett dåligt tecken om vi inte kan före en dialog”

Ska tala om Syrien

Presidenterna kommer talas vid mer under kvällen då de ska åka på en båttur. Niinistö uttryckte en förhoppning att de då skulle få möjlighet att tala om nedrustning och läget i Syrien.

– Vi kommer diskutera läget i Syrien, sa Putin enligt Yle.

Vidare sa den ryska presidenten att handeln mellan Finland och Ryssland har ökat med 50 procent och att länderna ska intensifiera sitt samarbete i Arktis.

Rysslands president Vladimir Putin möter den finska presidenten Sauli Niinistö i Nyslott. Foto: TT

Militärövningen i Östersjön

Putin fick frågan vilket budskap man vill skicka med den stora rysk-kinesiska övningen som just nu äger rum i Östersjön. Enligt den ryske presidenten ska inga länder känna sig oroade. Man håller enligt Putin inte på att skapa militärblock eller allianser, skriver Yle.

Flera militärövningar kommer ordnas mellan länderna både på land och till sjöss, uppgav Putin och beskrev övningarna som en stabiliserande faktor i hela världen.

LÄS MER: Första rysk-kinesiska militärövningen i Östersjön är igång

Putin var försenad

Den ryske presidenten anlände med helikopter till Nyslott (Savonlinna) i sydöstra Finland runt klockan ett svensk tid, en halvtimme försenad. Putin åkte sedan i en bilkavalkad omgiven av säkerhetspersonal till Hotell Punkaharju där presidentmötet ägde rum.

Opera och ångbåtskryssning

Efter presskonferensen ska presidenterna åka på ångbåtskryssning på sjön Saimen och äta middag, rapporterar TT.

På kvällen ska de se en uppsättning av Tjajkovskijoperan Jolanta, framförd av den berömda ryska Bolsjojteatern som en del av Operafestivalen i Nyslott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.