Foto: TT

Putin stoppar matimport

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska livsmedelsföretag drabbas av storbråket med Ryssland. President Vladimir Putin har skrivit under en förordning som förbjuder eller begränsar import av jordbruksprodukter från länder.

Importförbudet riktas mot länder som infört sanktioner mot Ryssland och omfattar enligt den ryska lantbruksinspektionen alla jordbruksprodukter från USA och all frukt och grönsaker från EU, skriver nyhetsbyrån Ria.

– Påtryckningarna är oacceptabla och står i strid med alla normer och regler, sade Putin om de sanktioner som har införts, till ryska nyhetsbyråer.

Krimkonflikten

På torsdagen väntas en lista offentliggöras över exakt vilka produkter som under ett års tid stoppas.

Lätta mål prioriteras

Nötkött från Rumänien, grönsaker från Polen och grekisk frukt är bland de produkter som kan hindras, skriver Reuters. Tidningen Vedomosti erfar att motsanktionerna kommer att koncentreras till import som lätt kan ersättas av inhemska produkter eller import från länder som inte är i fejd med Ryssland.

Slakteriföretaget KLS Ugglarps exporterar nötbiprodukter såsom talg, testiklar och senor till Ryssland.

– Marknader är bra att ha öppna så klart. Om det är så att nötköttet stängs får vi finna andra marknader, säger VD Jonas Tunestål till TT.

Müslitillverkare inte orolig

Spannmålsföretaget Lantmännen Cerealia exporterar bland annat müsli till Ryssland från sin anläggning i Ukraina.

– Vi kan inte se att vi påverkas just nu, säger kommunikationschef Sally Gunnarsson.

Putins planer på motsanktioner sänkte Moskvabörsen. RTS-index, som speglar Moskvabörsens värde i dollar, föll 2,5 procent på onsdagen efter uttalandet. Sedan den 10 juli har RTS-index därmed rasat 18 procent.

EU, Japan, Schweiz och USA har infört hårda sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen av Krimhalvön och konflikten i östra Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet