Niinistö hälsar Putin välkommen till Gullranda. Foto: TT

Tuff ton avslutade presidentmötet

Uppdaterad
Publicerad

Glada miner förbyttes till en betydligt tuffare ton under den presskonferens som Finlands president Sauli Niinistö och ryske kollegan Vladimir Putin höll efter att ha träffats på Gullranda i Nådendal. Det är Nato som rustar kring Östersjön, sade Putin och tillade att den västliga försvarspakten gärna skulle föra krig mot Ryssland ”till sista finländska soldat”.

Niinistö talade inledningsvis om onda cirklar av vilka en är att det saknas lösningar bland annat när det gäller Ukraina och läget kring Östersjön. Den andra är bristen på tillit, fortsatte han:

– Det finns en rädsla för Ryssland, och Ryssland upplever Nato som ett stort hot, sade Niinistö och talade om att återupprätta förtroendet genom små steg.

Ett sådant litet steg är att alla plan som flyger över regionen av säkerhetsskäl bör vara utrustade med transponder, sade Niinistö.

Hyllar relationen till Finland

Putin tog vid efter sin finske kollega och hyllade relationen till Finland, en ”prioriterad vän”. Han fortsatte med att tala om Finlands vikt som rysk handelspartner, och om samarbete kring miljöfrågor.

Putin kommenterar Niinistös förslag:

– Jag vill påminna om att inte enbart ryska plan flyger utan transponder över Östersjön, utan även Nato-plan som gör dubbelt så många sådana flygningar. Det är ingen påhittad siffra utan statistik, sade Putin och tillade att han tar Niinistös förslag vidare för diskussion med Nato.

EU-sanktionerna mot Ryssland har inte slagit så hårt, svarar Putin på en fråga från pressen. Vad gäller till exempel importen av finska mejeriprodukter tillverkas nu 90 procent av dessa i Ryssland, sade han och insinuerade att Finland snällt följt EU:s order om handelssanktioner.

– Finland följer inte lydigt EU:s order utan är med och skapar dem,  svarar då Niinistö.

”Nato den som rustar”

På en fråga om vad Ryssland vill nå med att höja sin beredskap kring Östersjön, svarar Putin att Ryssland aldrig provocerar till att en kris förvärras, utan det är Nato som rustar i området.

– Låt oss tala om att Natos aktiviteter kring Polen ökar. I de baltiska länderna förstärks Natos styrkor. När vi däremot rör oss i närområdet, ses det som hotfullt. Men när Nato övar kring Östersjön, ses det av någon anledning inte som hotfullt. Hur ska vi reagera, när Natos närvaro här ökar?

Putin stöttar Niinistös strävanden att öka tilliten och säkerheten vid Östersjön, försäkrar han och lovar att en dialog kommer att påbörjas med Nato efter toppmötet i Warszawa.

”Till sista finska soldat”

Den ryske presidenten påminde Finland om följderna av ett eventuellt finskt Nato-medlemskap – då kommer inte längre de ryska trupperna att befinna sig 1.500 kilometer från gränsen, så som är fallet i dag, hävdade han.

–Jag skulle vilja säga att Nato gärna skulle föra krig mot Ryssland, ända till sista finländska soldat.

Men trots det respekterar Putin Finlands beslut:

– Det är inte vårt beslut utan ert.

Planet försenat

Halv tre lokal tid skulle Putins plan landa i Åbo men det blev en timme försenat och först 15.28 tog planet mark, rapporterar Yle. 

På programmet för en-dagsvisiten var samtal med Finlands president Sauli Niinistö, som bjudit in sin kollega till sommarresidenset Gullranda i Nådendal. Presidenterna skulle efteråt hålla en gemensam presskonferens, innan middag väntar.

Ett stort pressuppbåd från främst Finland, Sverige, Ryssland och Estland hade samlats i parken på Gullranda. Samtalen drog ut på tiden och presskonferensen hölls kraftigt försenad.

Normalisera relationerna

Relationerna Finland-Ryssland, krisen i Ukraina och brexit väntades höra till ämnena på agendan, men även den snabbutredning om Nato-medlemskap som finska regeringen tillsatt.  Om en vecka ska också Niinistö delta i ett Nato-toppmöte i Warszawa.

I fokus vid dagens besök stod dock att normalisera relationerna mellan Finland och Ryssland, som varit svala efter annekteringen av Krim med efterföljande ökade spänningar i området.

Förra gången Putin besökte Finland var 2013, också då gästade han Sauli Niinistö på Gullranda. Vid det besöket avslöjade Putin överraskande att visselblåsaren Edward Snowden befann sig på flygplatsen i Moskva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.