Putin: ”Avtal klart på fredag”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin säger nu att ett avtal mellan Ukraina och separatisterna i de östra delarna av landet kan vara klart redan nu på fredag.

Vladimir Putin säger att ett avtal mellan regeringen i Kiev och seperatisterna kan vara klart redan i övermorgon, och att Ukrainska trupper måste sluta agera i östra Ukraina. Putin uppmanar även separatisterna att ”inte avancera” i östra Ukraina. Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån RIA. Putin säger också att Rysslands och Ukraina är väldigt nära varandra i synen på hur krisen ska lösas.

Ledarna i den självutropade ”Folkrepubliken Donetsk” säger att de är redo att lösa konflikten med Kiev politiskt om de ukrainska regeringsstyrkorna går med på en vapenvila, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Krimkonflikten

Telefonsamtal

Rysslands president Vladimir Putin har haft ett telefonsamtal med Ukrainas president Petro Porosjenko om vad som bör göras för att lösa krisen i Ukraina, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

– De båda statscheferna utbytte åsikter om vad som borde göras primärt för att stoppa blodspillan i den sydöstra delen av landet så snart som möjligt, säger Kremls presstalesman Dmitrij Peskov.

Deras uppfattningar om möjliga utvägar ur den allvarliga krisen sammanföll på det stora hela, enligt Peskov.

Kräver trupptillbakadragande

För att gå med på vapenvilan kräver separatisterna att Ukrainska trupper dras tillbaka från det område separatisterna anser vara deras.

Tidigare under dagen uppgav det Ukrainska presidentkansliet att Ryssland och Ukraina kommit överens om en vapenvila. En talesman för president Putin säger att ”Putin och Porosjenko inte har kommit överens om en vapenvila, eftersom Ryssland inte är en part i Ukrainakrisen”, det meddelar ryska nyhetsbyrån RIA.

USA:s president Barack Obama menar att ”det är för tidigt att avgöra vad vapenvilan får för betydelse”.

Elbegränsningar på Krim

Ukrainas statliga elbolag Ukrinterenergo har i dag beordrat Krim att begränsa eltillförseln till konsumenter då de har problem på fastlandet. Om begränsningarna inte införs uppger bolaget att de kommer att bli tvungna att kapa tillförseln till krim-halvön.

Donbass-regionen är i huvudsak rysktalande, och i regionen finns stora delar av Ukrainas tunga industri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet