Vladimir Putin och Donald Trump i samtal under Apec-mötet Foto: Jorge Silva, AFP / TT

Putin och Trump: Ingen militär lösning på Syrienkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Parterna i Syrienkonflikten måste aktivt ta del i fredsförhandlingarna i Genève och det finns ingen militär lösning på konflikten. Det var budskapet i ett gemensamt uttalande från Rysslands och USA:s presidenter som båda är på Apec-mötet i Vietnam.

Det hade spekulerats om ett enskilt möte mellan Vladimir Putin och Donald Trump vid mötet i Vietnam, men än så länge är en handskakning och några utbytta ord på gående fot allt som kommit till. Trump närmade sig Putin vid ett fototillfälle och gav honom en vänskaplig klapp på axeln.

Däremot har de amerikanska och ryska delegationerna släppt ett gemensamt uttalande. I uttalandet manar Putin och Trump parterna i Syrienkonflikten att följa den enda möjliga vägen till lösning – aktivt deltagande i fredssamtalen i Genève.

Presidenterna betonar också att de ska fortsätta de gemensamma insatserna för att besegra terrorrörelsen IS. De har också kommit överens om att upprätta kommunikationskanaler för att koordinera insatserna och undvika farliga incidenter.

Fakta: Apec

Apec är en ekonomisk samarbetsorganisationen för Asien och Stillahavsregionen (Asia Pacific Economic Cooperation) och har 21 medlemmar:

Australien, Brunei, Chile, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Japan, Kanada, Kina, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Peru, Ryssland, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand, USA och Vietnam.

Apec arbetar för ökad handel mellan länderna i regionen. Icke-bindande avtal utgör grunden för organisationen

Apec-medlemmarna har tillsammans över 40 procent av världens befolkning och står för över hälften av världens bruttonationalprodukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet