Foto: TT

Putin skaffar sig en egen armé

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin skaffar sig en egen armé – ett nationalgarde på sammanlagt 210.000 man som står direkt under Putin. Kreml medger att gardet bland annat ska användas mot otillåtna demonstrationer.

Uppgifterna kommer från den tyska dagstidningen Die Welt. Putin har meddelat skapandet av Nationalgardet efter ett möte med Rysslands inrikesminister Vladimir Kolokoltsev. Det handlar om en sammanslagning av inrikesministeriets trupper och elitenheter som tillhör polisen.

Inrikestrupperna uppgår till 140.000 man och specialpolisen Omon till 40.000 man. Även andra specialenheter ska tillhöra det nya gardet som under Putins befäl ska bekämpa terrorism och kriminalitet.

Stor sak

Den tyska tidningen skriver att bedömare menar att säkerhetsstyrkorna måste förstärkas för att man ska vara beredda på det värsta. I februari talade Putin om att ”utländska fiender” försökte att underminera de ryska parlamentsvalen som ska hållas i februari.

En expert på regional säkerhet, professor Mark Galeotti vid New York-universitetet, kallar skapandet att Nationalgardet ”en stor sak”.

– Vad betyder det egentligen, om man [som Putin] behöver en personlig armé?

Enda orsaken skulle vara rädslan för oroligheter, enligt professorn själv.

Stoppa demonstrationer

Putins talesman Dmitri Peskov avfärdade detta påstående men medgav att det hör till den nya enhetens uppgifter att stoppa icke tillåtna demonstrationer.

Efter de omstridda parlamentsvalen i december 2011 och i samband med återvalet av Putin i maj 2012 genomfördes åtskilliga protester mot den ryska ledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.