Foto: TT

Putin: Sköt ner planet för IS olja

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Vladimir Putin säljer terrorgruppen Islamiska staten olja till Turkiet och det var för att behålla leveranserna som det ryska stridsplanet sköts ned.

Den pilot som dödades fördes i går till Ryssland.

– Vi har all anledning att anta att beslutet att skjuta ner vårt plan var kopplat till viljan att skydda försörjningslinjerna för olja till turkiskt territorium, sade Putin som uttalade sig vid klimattoppmötet i Paris.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

”Misstag”

Putin kallade Turkiets handlande för ”ett enormt misstag” och har demonstrativt undvikit att möta sin turkiske kollega Tayyip Erdoğan i Paris.

Erdoğan som tidigare kallat de ryska anklagelserna för förtal., reagerade starkt på Putins uttalande.

– Vi är inte oärliga, vi driver inte den sortens handel med terrorister. Om det vore så, så skulle jag inte kunna sitta kvar som president, sade han enligt den officiella nyhetsbyrån Anadolu.

Nato-stöd

Samtidigt uppger USA att det finns bevis för att ryska plan kränkt turkiskt luftrum.

Natos utrikesministrar träffas i dag i Bryssel, och väntas då enligt den tyska tidningen Die Welt besluta om utökat militärt stöd till Turkiet, med bland annat jaktflyg och så kallade Awacs-spaningsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet