Foto: TT

Putin väntar på turkisk ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin säger att han fortfarande väntar på en ursäkt från Turkiet för nedskjutningen av ett ryskt bombflygplan. Samtidigt anklagar han Turkiet för att medvetet ha skadat ländernas relation.

– Det verkar som att det turkiska ledarskapet avsiktligt för relationen in i en återvändsgränd, sade Putin på torsdagen, enligt Reuters.

Utspelet är det senaste i ordkriget mellan Ryssland och Turkiet sedan incidenten i tisdags. Det följer efter den turkiska militärens offentliggörande av bandinspelningar, av vad som uppges vara de varningar som Turkiet utfärdade innan den ödesdigra nedskjutningen.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

”Ni närmar er turkiskt luftrum, ändra kurs omedelbart!”, lyder den uppmaning som upprepas flera gånger.

”Inga varningar”

Det turkiska offentliggörandet av inspelningen kan ses som ett direkt svar på påståendet från den överlevande piloten om att ingen varning hade utfärdats, och att planet inte befann sig i turkiskt luftrum.

– Det förekom inga varningar, inte visuellt eller via radio. Det förekom ingen kontakt överhuvudtaget, säger Konstantin Murachtin som överlevde genom att skjuta sig ur planet när det attackerades och som sedan räddades av ryska och syriska specialstyrkor.

Sköts av rebeller

Den andra piloten i det ryska planet uppges ha skjutits till döds av syriska rebeller.

– Om de ville varna oss så kunde de ha visat sig genom att hålla en parallell kurs. Inget gjordes. Och missilen träffade stjärtpartiet på vårt plan plötsligt, vi såg den inte i tid och kunde inte göra någon antimissil-manöver, fortsätter Konstantin Murachtin som citeras av den ryska nyhetsbyrån Tass och som intervjuades på onsdagen vid ett sjukhus i den syriska provinsen Latakia där Ryssland har en flygbas.

Geopolitisk konflikt

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att det ryska planet befann sig på syriskt territorium när det sköts ned. Turkiet uppger dock i ett brev till FN:s säkerhetsråd att planet befann sig ett par kilometer in i det turkiska luftrummet.

Nedskjutningen hotar relationen mellan Turkiet och Ryssland och oron är stor över att spänningarna ska öka till en större geopolitisk konflikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet