Rysslands president Vladimir Putin i möte med säkerhetsrådet i Moskva. Foto: TT

Klartecken för Putin att sätta in militär i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har bett det ryska parlamentet om rätt att använda rysk militär utomlands – något som också beviljades under onsdagsmorgonen.

Det ryska överhuset beslutade i dag enhälligt att ge president Putin tillstånd att använda rysk militär i Syrien.

Sergej Ivanov, stabschef i Kreml, säger att den syriske presidenten Bashar al-Assad bett Ryssland om militär hjälp.

Syrienkriget

– Det här gäller enbart en operation av det ryska flygvapnet. Som vår president sagt, så är en markinsats med vår armé utesluten. Det enda militära målet med operationen är att ge de syriska regeringsstyrkorna luftstöd i kampen mot IS, säger han.

Ska ge information till USA

Flyganfallen ska samordnas med den syriska regimens stridsflyg via det nyinrättade underrättelsecenter i Bagdad som Ryssland, Irak, Iran och Syrien nyligen presenterade, säger en högt uppsatt tjänsteman vid försvarsdepartementet.

– Informationen om flyganfallen skickas även till amerikanska representanter i Bagdad, säger tjänstemannen Juri Jakubov, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Begäran kommer efter att Ryssland kraftigt byggt upp sin roll i Syrienkrisen, såväl militärt som diplomatiskt.

Senast parlamentet gav Putin rätt att använda militären utomlands skedde i samband med att Ryssland annekterade Krim.

Tydligare roll

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att beslutet signalerar att Ryssland nu på allvar tar en tydligare roll i konflikten.

– Man har skickligt spelat de kort som man haft. Man har tagit den här rollen då den amerikanska koalitionen inte varit särskilt lyckosam.

Men det finns frågetecken kring hur flygangreppen ska koordineras.

– Det här ska ske i samråd med de syriska styrkorna och mot IS. Jag undrar just hur det är med underrättelserna, hur kan den ryska insatsen veta att det är mot rätt grupper som anfallen sker?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet