Kommentar. Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Syrien blir Putins nya militära projekt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nu faller ryska bomber mot IS i Syrien, bekräftar det ryska försvarsministeriet. Det är ett nytt moment i kriget mot terroristorganisationen IS, som Vladimir Putin nu ger sig in på.

Det betyder alltså att IS nu bekämpas på två håll, av USA-alliansen och av Ryssland. En amerikansk talesperson ska ha sagt att Ryssland informerade USA i förväg om attacken.

Frågan när det gäller ryska bombningar är samma som dem som gäller USA-alliansens attacker. Hur många civila kommer att dödas? Hur många barn kommer att dödas? Hur mycket av det civila samhället kommer att förstöras?

Syrienkriget

Riktat mot IS, säger Ryssland

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger en anonym amerikansk källa att dagens ryska attack inte skulle vara riktad mot IS-ställningar. Även franska diplomatiska källor uppger enligt Reuters att icke-IS-mål ska ha angripits.

Däremot säger man från Ryssland att det handlar om att man attackerat IS och förstört militär utrustning av olika slag.

På onsdagseftermiddagen sade Putin att han räknade med att al-Assad skulle samtala med oppositionen och att presidenten skulle vara redo att kompromissa om landets framtid. Om detta stämmer måste Putin alltså ha lyckats påverka al-Assad på ett sätt som den USA-ledda alliansen inte lyckats med.

Turen har kommit till Syrien

President Vladimir Putin startar nu med kort varsel ut ännu ett stort överraskande militärt projekt. Hans första var i mars 2014 när han av Rysslands ”överhus” fick rätt att sätta in militär på Krim. Nu har turen kommit till Syrien.

Presidenten måste rådfråga federationsrådet – som alltså är ett slags överhus – så snart han vill sätta in rysk trupp på främmande mark. Han fick nu det tillståndet enhälligt.

Det kan ifrågasättas om operationerna i Ukraina ännu är avslutade. Åtminstone ser inte väst det så, eftersom man menar att Ryssland ger militärt stöd åt de separatister som finns i östra Ukraina. Ryssland förnekar detta.

Inga marktrupper

Välutbildade ryska soldater finns dock i öst, men enligt det ryska försvarsministeriet är det frågan om ryska soldater som tagit semester och vill följa sitt patriotiska sinnelag och hjälpa separatisterna.

Än så länge handlar det inte om marktrupper i Syrien. Putin har redan förnekat att Ryssland skulle ha planer att nu sätta in sådana, vilket dock inte säger något om framtiden.

Ändå har han nu i mediebevakningen lyckats förmedla ett intryck av att han skulle kunna rädda något som den USA-ledda koalitionen inte har lyckats med, nämligen att effektivt bekämpa terroristorganisationen Islamiska staten, IS, i Syrien.

Frågan är hur det blir i till exempel Irak, där USA-alliansen också är aktiv.

Frågan blir också vad de ryska insatserna kan åstadkomma, som inte den USA-allierade insatsen kan uppnå.

Samordnar ned USA-alliansen

USA välkomnar i princip Putins vilja att slåss mot IS. Här hamnar alltså USA och Ryssland på samma sida.

Det har till och med gått så långt att Putin genom sin Syrien-politik får USA-alliansen att gå med på att samordna de ryska insatserna med de USA-allierades. Det är en stor triumf för Putin, som USA och övriga västländer har försöks isolera politiskt och diplomatiskt efter Putins annektion av ukrainska Krim.

Men Ryssland och USA har inte bara olika åsikter om Ukraina utan också om Syrien: Framförallt om huruvida al-Assad ska få sitta kvar. Putin förordar det, Obama vill ha bort honom. Men för tillfället verkar det som om Putins önskemål kommer att uppfyllas. al-Assad kommer nog att stanna ett tag till.

Samma projekt som USA

Ryssland har uttryckligen sagt att den militära insatsen också avser att rädda al-Assads regim. Orsaken är att Putin vill förhindra ett kaos och ett sönderfall som till exempel i Libyen, även om man kan fråga sig om detta inte redan har skett.

Frågan är dock om ryska vapen då kommer att sättas in mot andra oppositionella grupper som alltså är mot al-Assad, men som är allierade med västblocket.

Men problemet är att Ryssland ger sig in på samma projekt som USA och dess allierade. Alltså att med enbart flygattacker bekämpa IS.

Det är ett svårt företag och det har sällan lyckats att vinna ett krig bara genom flygattacker. Det krävs marktrupper som följer upp bombningarna från luften. USA-alliansen har haft problem med detta i Irak och Syrien.

Rysk samverkan med Syrien

Ryssland har dock kanske en fördel jämfört med USA i Syrien. USA förfogar inte över marktrupper i Syrien – men det gör faktiskt Ryssland som kan samarbeta med al-Assads armé.

Den har visserligen, enligt medieuppgifter, slitits ned under de fyra och ett halvt år som inbördeskriget har varat. Men nu har Ryssland levererat modernare vapen till Syrien. Ryssland håller på att utbilda fler syriska soldater i bruket av de nya vapnen.

Ryssland har en juridisk fördel jämfört med USA-alliansens bombningar av IS-ställningar i Syrien.

Målet är ett FN-ja

Det är att Ryssland har tillstånd av den sittande regeringen. Det är den brutala al-Assad-regimen, men den är fortfarande enligt FN:s regelbok den som har makten i Syrien. al-Assad ska själv ha skrivit till Putin och bett om rysk hjälp. Den syriska statstelevision sade på eftermiddagen att ryska trupper genomfört attackerna i samarbete med det syriska flygvapnet.

USA-alliansen saknar däremot ett sådant klartecken från al-Assad-regimen.

Problem med egna muslimska områden

Men det måste kallas ett politiskt risktagande av den orsaken att Ryssland har problem med sina egna muslimska områden.

Redan nu finns det i norra Kaukasus stora problem med muslimsk extremism. Genom att Ryssland nu ska bomba – och döda – muslimska jihadister kan det bli frågan om muslimska protester som kan öka oron i till exempel Kaukasus.

Ekonomiska problem

Det hör också till saken att detta krig ska föras när Ryssland befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, där den ryske finansministern beskrivs som ytterligt bekymrad. Oljepriset sjunker och västs ekonomiska straffåtgärder drabbar den ryska ekonomin.

Det betyder alltså uppoffringar av det ryska folket och Putin har – det visar opinionssiffrorna – hittills lyckats vinna förtroende för sin politik. Samtidigt krävs det att han lyckas i Syrien med kampen mot IS. Frågan är hur stora resurser Ryssland har råd att avvara till dessa operationer. Det är en enorm utmaning han står inför.

President Barack Obama räknar med att det tar flera år att vinna striden mot IS. Vi vet inte hur länge Putin räknar med att hans krig skall pågå. Han sade dock på onsdagseftermiddagen att det skulle bli tillfälligt. Frågan är därför vad Ryssland vill uppnå med sitt engagemang.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet