Bernie Sanders och Hillary Clinton. Foto: TT

Radikal Sverigevän utmanar Clinton i kvällens valduell

Uppdaterad
Publicerad

I kväll möts de för första gången i en direktsänd tv-debatt. Hillary Clinton och hennes alltmer framgångsrika utmanare, Bernie Sanders.

Bernie Sanders, socialisten och oberoende senatorn från Vermont når just nu oväntade framgångar med sitt radikala budskap som ”det här landet tillhör oss alla, inte bara miljardärerna”.

Han når unga väljare som säger att de inte känt sånt engagemang sedan Barack Obama tog landet med storm för åtta år sedan.

USA-val 2016

Bernie Sanders knaprar in på Hillary Clinton och leder till och med i några delstater. Clinton har en stabil ledning med 47 procent av partiets röster medan Sander har 27 procent,  men för bara för en månad sedan hade han bara 17 procent.

Han drar stora skaror till sina valmöten där han hamrar hem budskapet om att höja minimilönen i hela landet till 15 dollar i timmen, att kvinnor och män ska få lika lön för lika arbete, sjukförsäkring för precis alla och att landets universitet måste bli billigare så att alla har råd att studera.

”Vill bli president – i Sverige”

Han är omvittnad Sverigevän och har i flera omgångar bjudit svenska experter till Vermont som fått hålla föredrag om hur den svenska välfärdsstaten är uppbyggd.

När han blir intervjuad framhåller han alltid hur mycket han beundrar Skandinavien så en tidning skrev lite syrligt att ”Bernie Sanders vill bli president – i Sverige”.

Bernie Sanders har bland ett radikalt budskap på klimatområdet.

– Han talar till oss unga om de frågor som engagerar oss, säger en ung kvinna på ett av hans valmöten i Arizona.

Fastän hans röst är hes så är det ingen som kan undgå att känna hans vrede över sakernas tillstånd i USA.

Det är drygt ett år kvar till valet men just nu tävlar politiker inom både demokratiska och republikanska partiet vem som ska bli nominerad som presidentkandidat.

Demokraternas Donald Trump

Inom det Republikanska partiet är det som bekant rörigt med ett dussin tävlande medan det länge såg stabilt ut inom Demokratiska partiet. Alla trodde att amerikansk politiks ”grand dame” Hillary Clinton var en självklar kandidat.

Ingen slår henne på fingrarna när det gäller erfarenhet, hon har varit i rampljuset i 40 år, både som utrikesminister, senator och rikets första dam.

Men Bernie Sanders är på vänstersidan vad mediamogulen Donald Trump är för högersidan, en ytterlighetspolitiker som lockar väljare i en tid då föraktet och misstron mot de etablerade politikerna i Washington är som högst.

Bernie Sanders tillhör visserligen etablissemanget i Washington men med sin tillhörighet i det röd-gröna delstaten Vermont är han ändå en slags outsider. 

Hillary Clinton kämpar med den så kallade mejlskandalen som inte vill försvinna. Uppgifterna att hon använde ett privat mejlkonto när hon var utrikesminister. Ännu har ingen kunnat beslå henne med att göra nåt olagligt men bilden av den maktfullkomliga Clintondynastin har förstärkts.

Med Bernie Sanders hack i häl har hon de senaste veckorna radikaliserat sitt budskap. Hon har bland annat tagit avstånd från den omstridda oljeledningen Keystone Pipeline och TPP, det nya handelsavtalet med Stilla Havsländerna.

Clinton i komplicerad sits

Alla bedömare tror att Bernie Sanders kommer göra bra ifrån sig i CNN-debatten i kväll. Han har allt att vinna på att visa upp för sig för en större publik.

Hillary Clinton har en mer komplicerad sits. Hon ska framstå som mindre röd än Bernie Sanders men ändå visa sig mänsklig och passionerad. Hon skuggboxas dessutom med vice president Joe Biden som när som kan komma att avisera att han ställer upp som kandidat för demokratiska partiet.

Han förlorade nyligen sin son Beau Biden i cancer. Sonen, som också var politiker hade som sista önskan att pappan skulle kandidera till presidentvalet. Joe Biden sörjer sin son djupt och det är osäkert om han orkar ställa upp även om han vissa dagar låter som en kandidat.

Många vill se en kvinnlig president

Donald Trump leder det Republikanska startfältet med stadiga 25 procent. Men han har vid det här laget förolämpat både kvinnor och invandrare, vilket ökar Demokraternas chanser att vinna valet. Och en majoritet tror fortfarande att det blir Hillary Clinton. Hon leder tack vare sin erfarenhet och att många vill se en kvinnlig president.

Frågan återstår hur Bernie Sander och Hillary Clinton kommer att attackera varandra i tv-debatten. De är ju partikamrater.

Bernie Sanders väntas ge sig på Hillary Clinton för att hon röstade ja till att invadera Irak och att även de ifrågasatta bidragen från bland annat Saudiarabien till hennes och maken Bill Clintons välgörenhetsorganisation ”Clinton Foundation”. Hillary Clinton måste behålla lugnet och låta som en blivande president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet