Tom Winn Foto: SVT

Rädsla bland invånarna för fler dåd i Orlando

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner fortfarande några ljus nere vid dammen i Eola-parken. Det sitter regnbågsfärgade band kring stolparna. Annars är det tyst. En sorgens tystnad i Orlando, Florida.

När vi kom hit sent i går kväll var det fortfarande fullt med människor runt dammen. Under tystnad, framför brinnande ljus satt de där. En manifestation som varat hela dagen. Det kommer att fortsätta. Minnesceremonier väntas hållas runt om i Orlando under dagen.

Tänker stanna hemma

Vid den officiella minnesplatsen i centrum av Orlando, utanför Dr Phillips Center for the Performing Arts, har bara de första blombuketterna lagts ut. Det kommer att bli många, många fler. De flesta här känner någon av alla dem som mejades ner i lördags natt.

Tom Winn har lagt dit en blomma. Han knäböjer och tar en bild. Han är själv homosexuell och nu erkänner han, att han är rädd.

– Jag kommer inte att gå ut på klubbarna nu på länge. Jag tänker stanna hemma.

Vill visa sitt stöd

Att ett terrordåd skulle inträffa här i Orlando, var väntat enligt Tom.

– Men inte mot en gayklubb, inte mot oss. Det var ju de stora turistmålen som vi trodde var hotade, Disney World. Detta var ett hatbrott!

Han tittar på de få blombuketterna på gräset.

– Alla vill vi mötas, stödja varandra, läka såren. Och det kommer vi att göra, så snart myndigheterna tillåter oss att hålla minnesmanifestationer. Nu vill man att vi väntar av säkerhetsskäl. När restriktionerna hävs kommer det att bli ett jättelikt blomstermonument här.

Många är rädda

Det hände på gay-nattklubben Pulse, men det kunde ha hänt på vilken som helst av de andra HBTQ-samlingsställena. Det finns många i Orlando. Gärningsmannen Omar Mateen hade varit i kontakt med åtminstone en av dem. Han försökte bli vän på Facebook med Mica Bass, ägaren till gaynattklubben Revere. Det blev istället Pulse som drabbades. En tredjedel av nattklubbens gäster i lördags blev skjutna till döds eller skadade.

Så rädslan sprider sig. De två unga kvinnorna vi mötte, tätt omslingrade, släppte snabbt varandra när de såg oss och vår kamera. En massaker som denna kan lätt följas av andra attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.