Foto: Scanpix

Markerade mot Israel under möte med Abbas

Uppdaterad
Publicerad

Vid tiotiden på förmiddagen anlände Obama till Ramallah på Västbanken med helikopter. Det är första besöket hos palestinierna sedan Obama blev president för över fyra år sedan.

Obama träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas och premiärminister Salam Fayyad i Ramallah. Den amerikanske presidenten sade tidigare att han enbart kommer för att lyssna på bägge parter i konflikten.

Markering mot Israel

USA:s president sade efter mötet med Abbas att USA fortfarande önskar en ”oberoende, fungerande och sammanhängande palestinsk stat jämsides med Israel så att båda parter kan njuta av välgång och fred”.

Obama på besök i Israel och Palestina

Han tillade att utrikesminister John Kerry ska stanna kvar i Mellanöstern för att ägna ”betydande tid och energi” åt att få israeler och palestinier att närma sig varandra.

I vad som sågs som ett tydlig markering mot Israel sade Obama också att han klart påpekat för Netanyahu att en aktiv bosättningspolitik varken är konstruktiv eller passande för fred, rapporterade Reuters.

Nämnde E-1

Obama nämnde särskilt det mycket omstridda området E-1 öster om Jerusalem där det planeras nya bosättningar.

Palestinier i hög ställning har tidigare slagit fast att ny byggnation där kommer att uppfattas som att Israel helt avslutat fredsprocessen.

Obama ska enligt israeliska medier under samtalen med Abbas ha uttryckt djup förståelse för palestiniernas frustration över förhållandena i de ockuperade områdena och över bosättningspolitiken.

Men han ska också ha försökt övertyga Abbas om att palestinierna inta kan förvänta sig nya samtal om de inte släpper förhandsvillkor. Det främsta och egentligen enda villkoret som palestinierna tidigare har ställt för nya förhandlingar är just en frysning av bosättningsbyggandet.

Men Abbas upprepade åter just detta krav efter mötet.

– FN:s säkerhetsråd har utfärdat 13 resolutioner som inte bara fördömer bosättningarna utan också kräver att de avslutas och avlägsnas för att de är olagliga. Vi kräver inget annat än att folkrätten tillämpas, sade Abbas, enligt tidningen Haaretz referat.

Raketer slog ner i Israel

Obama har varit på besök i Israel sedan igår. Tidigare i dag rapporterade AFP att raketer skagit ned i södra Israel under presidentens besök. En av raketerna orsakade skador när den slog ned i en trädgård i Sderot och den andra landade på ett fält, uppger en polistalesman för AFP. Inga personskador har rapporterats.

Raketattacken är den andra i sitt slag sedan slutet på det åtta dagar långa våldsutbrottet mellan Israel och Hamas i november, som slutade med en Egyptenmedlad vapenvila som nästan helt har respekterats.

Obama kommenterade inte beskjutningen

Israel sade senare med klar bäring på Obamas möte med Abbas att man ”noga kommer se om president Abbas kommer att fördöma morgonens attack mot israeliska civila”. En hög israelisk talesman hänvisade till att Abbas aldrig fördömde de palestinska raketbeskjutningarna under novemberkonflikten.

– Vi vill också veta om han tänker bryta enhetsförhandlingarna med Hamas, sade talesmannen vidare, enligt AFP.

Terrorstämplade Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, har inte tagit på sig skulden för beskjutningen. En talesman hävdade att det handlade om ”israeliska anklagelser” för att få stöd och sympati från USA. Abbas rörelse Fatah och Hamas har i många år kämpat om kontrollen över de palestinska områdena och sett varandra som fiender. Efter novemberkonflikten har de dock närmat sig varandra. Samtal pågår bland annat om parlamentsval.

Obama hade på förmiddagen inte kommenterat beskjutningen.

Israeliska talesmän noterade också att raketerna slog ner just i Sderot, en gränsstad som Obama faktiskt besökt, som senator och presidentvalskandidat 2008.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Obama på besök i Israel och Palestina

Mer i ämnet