Sydsudans president Salva Kiir pekas ut i ny rapport. Foto: TT

Rapport: Sydsudans president beställde etnisk rensning

Uppdaterad
Publicerad

Sydsudans president anklagas för att stå bakom systematiska attacker mot folkgruppen nuer. I en rapport som norska NRK tagit del av uppges att presidenten rekryterat flera tusen ungdomar till en specialarmé som orsakat ett blodbad och en etnisk rensning bland nuerna.

I rapporten som beställts av Afrikanska Unionen (AU), som NRK fått exklusiv tillgång till, beskrivs detaljerat hur Sydsudans president för ett systematiskt krig mot folkgruppen nuer – den folkgrupp som presidentens ärkerival Riek Machar tillhör.

Blodbad och etnisk rensning

Vittnen beskriver i rapporten hur president Salva Kiir själv har gett order om att rekrytera flera tusen ungdomar för att göra attacker på uppdrag av presidenten.

Den särskilda ungdomsarmén uppges ha orsakat ett blodbad och en etnisk rensning bland nuerna. Vittnen berättar i rapporten hur beväpnade män efter ett möte på presidentens gård gått igenom huvudstaden Juba och målmedvetet dödat nuerna.

– Tio kvinnor blev skjutna i underlivet när de gjorde motstånd mot att bli våldtagna. En av dem var höggravid och en annan blev våldtagen tills hon dog, berättar ett kvinnligt vittne i rapporten.

I rapporten hänvisas även till FN:s särskilda sändebud i Sydsudan Hilde Frafjord Johnson, som säger att man för första gången sett att sexuellt våld används i krigföringen i Sydsudan.

Norge skuldbeläggs

I rapporten understryks att våldet är politiskt och att utgångspunkten är den maktkamp som utspelas mellan president Salva Kiir, som tillhör dinkafolket och Riek Machar, som tillhör nuerna. Nuerna och dinkafolket är de två stora folkgrupperna i Sydsudan och har i historien ofta befunnit sig i konflikt.

Rapporten skulle egentligen ha presenterats för AU:s freds- och säkerhetsråd i januari men presentationen har dröjt. Orsaken uppges vara att de två som strider om makten i landet vill stoppa offentliggörandet av rapporten som befaras kunna äventyra fredsförhandlingarna mellan ärkerivalerna.

Norge har begärt att rapporten offentliggörs. Anledningen är att Norge i rapporten delvis får skulden för inbördeskriget i landet med hänvisning  till att man tillsammans med USA och Storbritannien stöttade fredavtalet från 2005. Fredsavtalet bäddade för att president Kiir kom till makten, heter det i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.