25.000 stämmer Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar en rättegång i österrikiska Wien där den 28-årige juristen Max Schrems anklagar Facebook för att kartlägga användarna på ett sätt som bryter mot europeiska data- och konsumentlagar. 25.000 Facebook-användare stämmer nu Facebook med stöd från ytterligare cirka 50.000. Det hela är ett exempel på  granskning och prövning som Facebook nu utsätts för i flera EU-länder.

Max Schrems började redan som juridikstuderande sin kamp mot Facebook. Med stöd av en österrikisk advokatfirma driver han nu ett civilmål där han och övriga i grupptalan begär skadestånd från Facebooks dotterbolag i Irland, det bolag som man som användare i Europa formellt skriver kontrakt med.

SVT får tag i Max Schrems på hans kontor i Wien via videotelefon, och vi frågar om inte alla användare som lägger ut bilder och kommentarer inser att de delas och också används av Facebook när företaget säljer annonsplats?

EU-tvist med Facebook

– Vad folk själva delar på Facebook bekymrar inte mig. Det stora problemet är vad Facebook gör i bakgrunden, den tilläggsinformation de samlar in och med analys av massdata de gör noggranna profiler och kalkyler och sen lägger pussel om sådant du aldrig har delat, hävdar Max Schrems.

– De kombinerar information om dina vänner och vad de delar, köper information från andra dataföretag och vet mycket mer om dig än vad du personligen har delat med dig av, så de kan till exempel beräkna hur länge din relation håller eller din sexuella läggning, påstår Max Schrems.

För krångliga regler

I stämningsansökan hävdas att dessa uppgifter och användarprofiler sen säljs till andra företag och är grund för att få annonskunder på Facebook.

Facebook har inte närmare kommenterat, men anser att domstolen i Wien inte är behörig att pröva dessa frågor. Dessutom anser Facebook att allt regleras direkt med kunderna i företagets användarvillkor och datapolicy.

Max Schrems hävdar att Facebooks regler är så krångliga att nästan ingen orkar läsa eller förstå dem. Dessutom skriver användare på saker som inte är giltiga eftersom dataskydds- och konsumentlagar fortfarande gäller i Europa även om kunderna skrivit ifrån sig rättigheter i användaravtal.

Monopol där man ”måste vara med”

Max Schrems tycker inte att det är ett argument att det är frivilligt att delta på Facebook och att man kan lämna det om man ogillar det.

– Facebook har i praktiken blivit ett monopol och måste ses som en allmän nyttighet, särskilt för min generation är det självklart att vara med där. Skillnaden med telefon och e-post är att där kan du byta operatör men ändå hålla kontakt, med Facebook måste man vara där även om man ogillar hur de agerar, säger Max Schrems.

Före påsk började en rättegång i EU-domstolen, Europeiska unionens domstol i Luxemburg. Också denna rättegång ligger Max Schrems delvis bakom, sedan han i en irländsk domstol hävdat att EU:s regler för hur uppgifter lämnas till USA inte följs av Facebook. Där ifrågasätts bland annat om Facebook lämnar uppgifter till amerikanska säkerhetstjänster som CIA och NSA.

Kan ta flera år

Dessutom genomför EU-kommissionen undersökningar om amerikanska dataföretag som Facebook, Google och Apple bryter mot europeiska konkurrensregler.

Dataskyddsmyndigheter i Nederländerna och Tyskland genomför granskningar om Facebook bryter mot regler om dataskydd och privatliv i dessa länder.

– Det finns en grundläggande kulturskillnad, i USA finns inte lika mycket konsumentskydd och förståelse för regler om att företag inte får ha register om privatpersoner. I de flesta europeiska länder har vi mer regler men problemet är att dessa europeiska regler inte har tillämpats mot de amerikanska jätteföretagen. Där vill vi få igång en ändring med rättegången i Wien, säger Max Schrems.

En första uppgift för domstolen i Wien blir att fastställa om domstolen överhuvudtaget har befogenhet att ta upp målet mot Facebooks dotterbolag i Irland.

Rättegången startar torsdagen 9:e april, Max Schrems räknar med en lång rättegång som kan ta flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-tvist med Facebook

Mer i ämnet