Räddningstjänsten tar hand om kroppar efter en attack utförd misstänkta självmordbombare förra månaden i Nigeria, där Boko Haram har sitt starka fäste.

Rättsprocesser pågår mot Boko Haram

Publicerad

Rättegångar bakom stängda dörrar pågår i Niger mot jihadiströrelsen Boko Haram. Rättsprocessen omfattar cirka 1 000 personer som varit Boko Haram-soldater.

Enligt chefsåklagaren Chaibou Samna inleddes rättgångarna mot personer som åtalats den 2 mars för misstänkt terrorkoppling.

De som ställs inför rätta är från flera länder, däribland Niger, Mali och Nigeria. Boko Haram har sitt starkaste fäste i Nigeria. En del av de misstänkta greps när de deltog i strider i södra Niger.

LÄS MER: Presidenten i Nigeria: ”Vi har krossat Boko Haram”

Enligt Samna kommer rättegångarna att pågå i flera månader och rendera i straff på upp till tio års fängelse.

– Det har redan varit en del fällande domar, men ett stort antal personer har frisläppts i brist på bevis, säger han.

Enligt en säkerhetskälla har omkring 1 200 personer som misstänks för kopplingar till terrorrörelsen varit frihetsberövade i väntan på rättegång sedan 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.