Foto: TT

Räven som inte raskade över isen

Uppdaterad
Publicerad

Om räven var ute på iskallt uppdrag vet vi inte, men försöket att korsa Donau misslyckades kapitalt och nu är det djupfrysta djuret en världsnyhet.

Kung Bore har kopplat ett järngrepp över Europa och det sätter sina spår både hos djur och människor. Nu sprids en bild på en fastfrusen räv som en löpeld genom världens medier.  

Räven ska ha drunknat redan i december och då upptäcktes den för första gången av jägaren Franz Stehle i Tuttlingen i delstaten Baden-Württemberg i södra Tyskland.

I slutet av förra året var istäcket betydligt tunnare och Stehle ska ha väntat tills istäcket tjocknade innan han sågade ur isblocket berättar Stehles fru för den tyska tidningen Bild. 

Kylan består

Han ska nu ha placerat isblocket med den djupfrysta räven utanför sitt hus, som en varning för den som tänker gena över floden.  

Rävar är duktiga simmare, men har svårt att ta sig upp om de hamnar i en vak.

Enligt biologen Michael Corsmann på universitetet i Göttingen kan räven ha lockats ut på älven av en grupp fåglar som befunnit sig vid en öppning i isen.

Det bistra vädret väntas bestå och den kommande veckan väntas temperaturer på nedåt 13 minusgrader i Tuttlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.