Foto: TT

Ett party och en smoothie till frukost

Uppdaterad
Publicerad

Ett gympapass eller en rask promenad innan jobbet, det kan många tänka sig. Men att starta dagen med ett party – det tillhör ovanligheterna. Nu växer en ny trend fram bland världens storstäder – morgonrave.

Gatorna ligger öde i Bethnal Green i Londons östra del. Klockan är sex på morgonen och stillheten bryts när folk plötsligt strömmar till.

Kön utanför den gamla tegelbyggnaden växer. Det är inte en sen efterfest som är på gång utan ett tidigt raveparty med dans och frukost.

”Jag älskar det”

Många av de som kommer var med redan på 90-talet, när rejven var som mest populär. Partyt i Bethnal Green inträffar ungefär en gång i månaden och håller på i några timmar. Innan det är dags att gå till jobbet – eller lämna barnen på dagis.

– Jag älskar det! Jag har jättekul, säger en av deltagarna samtidigt som hon gör tummen upp. 

”Rave your way into the day” är mottot för Samantha Moyo, som är initiativtagare till Morning Glory, som är namnet på verksamheten.

– Det började med att jag och en vän hade en idé om att starta ett mer medvetet sätt att festa. Vi ville ha kul utan alkohol och droger. Och det initiativet har vi nu tagit, säger Samantha Moyo.

Succé i många världsstäder

Konceptet har blivit en succé och har snabbt spridit sig till städer som Berlin, Barcelona, Dublin, Paris, New York, Melbourne, Bangalore och Tokyo, för att nämna några. 

– Härligt. Vi kom klockan sex, vi var lite sömniga. Men musiken var otroligt bra. Och som du kan se så har jag nu bytt om till kostym och slips och är redo för jobbet, säger Alex Twek till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.