Foto: TT

”Mexiko betalar inte för den korkade muren”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps första presskonferens sedan han vann valet väckte föga förvånande känslor bland politiker, kändisar och vanliga medborgare. Allra starkast reagerade kanske Mexikos tidigare president Vicente Fox Quesada.

250 journalister var inbjudna till Donald Trumps nära 80 minuter långa, första presskonferens sedan i somras. Under mötet svarade Trump på frågor om bland annat muren mot Mexiko, skattedeklarationer och uppgifterna om att Ryssland ska ha kommit över känslig information om den 70-årige politikern.

Presskonferensen genererade hundratusentals tweets, varav 14 procent var positiva, 23 procent negativa och 63 procent neutrala, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Ingen kommer att respektera dig”

Några av de mer upprörda uppdateringarna kom från Mexikos tidigare president Vicente Fox Quesada.

Som svar på Trumps försäkran att Mexiko kommer att betala för muren han planerar att resa mellan länderna skrev Fox Quesada att ”varken i dag eller i morgon eller någonsin kommer Mexiko att betala för den korkade muren”.

”Efter presskonferensen står det klart att vi står inför en ny era av diktatur med Donald Trump. Han är inte en demokratisk ledare”, fortsatte Fox Quesada i ännu ett av många upprörda meddelanden.

Att Mexiko inte tänker betala för muren bekräftades även av den nuvarande presidenten Enrique Peña Nieto som dock tillade att man kunde tänka sig betala för ”en säkrare gräns”.

– Det finns uppenbarligen vissa meningsskiljaktigheter mellan Mexiko och USA:s kommande regering, så som muren, som Mexiko naturligtvis inte kommer att betala för, konstaterade Peño Nieto.

”Som demokraternas anklagelser mot Fox News”

Flera av de mer positiva reaktionerna på sociala medier handlade om Trumps utspel mot nyhetskanalen CNN. Trump anklagade mediebolaget för att fabricera nyheter sedan man rapporterat om den komprometterande informationen Ryssland ska ha fått.

Den blivande presidentens anhängare menade att Trumps anklagelser mot CNN inte är värre än demokraternas anklagelser mot tv-kanalen Fox News.

Den ryska rapporten publicerades i sin helhet av Buzzfeed som Trump under konferensen kallade för en ”misslyckad skräphög”. Nyhetssajten har nu börjat sälja t-shirts och klistermärken med texten, samt papperskorgar med sin logga.

Kändisar reagerade

Trump blev återigen frågad om han kommer att offentliggöra sina skattedeklarationer. Han har tidigare anklagats för att ha undvikt att betala federal inkomstskatt under 18 år.

Trumps påstående att det ”bara är journalister” som bryr sig om att se hans skattedeklarationer resulterade i 165.000 tweets från användare som inte är journalister som meddelade att även de var intresserade.

Flera amerikanska kändisar, en grupp där Trump inte står högt i kurs, passade på att uttrycka sitt missnöje på sociala medier.

Skådespelaren John Leguizamo tweetade att ”Reagan skulle vända sig i graven om han såg hur du väljer att svärta ner USA:s underrättelsetjänst till förmån för Ryssland”.

”Jag har aldrig sett något som den här presskonferensen i hela mitt liv. Vi är ute på djupt vatten”, skrev kollegan Seth MacFarlane. Författaren Stephen King nöjde sig med att konstatera ”Jisses, det var en katastrof.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.