Skolelever passerar framför en affisch på Syriens president Bashar al-Assad i Homs, som nu åter kontrolleras av landets regering. Foto: TT

Rebeller får lämna Homs under vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Människor har börjat evakueras från de sista rebellkontrollerade delarna av Homs, enligt organisationen Syrian Observatory for Human Rights. Den första bussen har redan lämnat distriktet Waer och ytterligare 750 personer väntas resa under dagen.

Evakueringen har gjorts möjlig sedan ett lokalt avtal om vapenvila har slutits mellan rebellerna och regeringen, rapporterar BBC.

De människor som evakueras kommer att köras till de norra delarna av provinsen Idlib, som fortfarande kontrolleras av rebellgrupper. Bland de som lämnar finns både stridande och civila. Prioritet ges till kvinnor, barn och skadade.

Syrienkriget

I samband med eldupphöret har FN, som övervakar att avtalet hålls, för första gången på ett år kunna köra in humanitär hjälp i området.

Det var i Homs, Syriens tredje största stad,  som de första protesterna mot president Bashar al-Assad bröt ut i mars 2011. 2012 inledde Assads styrkor en våldsam offensiv för att återta staden och större delen av staden är i dag kontrollerad av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet