Foto: TT

Rebeller rycker fram nära Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska styrkor fortsätter med artilleribeskjutning mot kurdiska mål i norra Syrien. Samtidigt uppges en rebellallians, av kurdiska, assyriska och arabiska styrkor, ha intagit den strategiskt viktiga staden Tal Rifaat.

Tal Rifaat ligger cirka 1,5 mil söder om Azaz, som är den sista utposten vid den turkiska gränsen i området. Azaz utkanter har utsatts för turkisk artilleribeskjutning de senaste dagarna sedan rebellalliansen Syriens demokratiska styrkor (SDS), som består av kurdiska, assyriska och arabiska styrkor, avancerat i området.

Den turkiska beskjutningen mot mål i norra Syrien har syftat just till att hindra kurdiska styrkor att ta kontroll över de båda städerna, uppger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu för Reuters.

–Vi kommer inte tillåta att Azaz faller. Om (SDS) närmar sig igen kommer de att få uppleva den mest kraftfulla reaktionen, säger Davutoglu.

Avancerar mot IS

På söndagen uppgav det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet att SDS intagit Tal Rifaat, och att de samtidigt avancerar österut mot Islamiska statens frontlinjer i området.

Turkiets försvarsminister Ismet Yilmaz tillbakavisar uppgifter om att turkiska soldater skulle ha korsat gränsen till Syrien i helgen, enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu. Han säger också att det inte finns några planer på att skicka soldater till grannlandet.

Ryskt-turkiskt ordkrig

Samtidigt avfyrar Ankara och Moskva anklagelser mot varandra i ett allt mer infekterat ordkrig.

Ryssland, en viktig allierad till Assadregimen, har flygbombat mål i Syrien sedan i september. Den senaste tiden har ryska bombflyg backat upp regimens offensiv i Aleppo, vilket har utlöst en omfattande flyktingström som försöker ta sig i säkerhet till Turkiet.

–Om Ryssland fortsätter att bete sig som en terroristorganisation och tvinga civila på flykt kommer vi att svara mycket beslutsamt, säger Ahmet Davutoglu enligt AFP.

Moskva kallar å sin sida den turkiska beskjutningen av SDS för en ”provocerande” handling och utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att det ses som ”öppet stöd för internationell terrorism”, rapporterar AFP.

FN-sändebudet Staffan de Mistura väntades genomföra ett oväntat besök i Damaskus på måndagen, skriver AFP.

Fakta: Tre snabba om Syrienkriget

Vad handlar det om?

Regimkritiska protester som inleddes 2011 och som utvecklats till ett inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper som IS, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller alla delar av territoriet.

Vad har kriget fått för konsekvenser?

Över 260 000 syrier har dött i kriget. Miljontals har drivits på flykt, varav många har lämnat landet. Många gör den farliga resan över Medelhavet till Europa.

Hur har världen reagerat?

Iran, Ryssland och libanesiska Hizbollah stöder president Bashar al-Assad. Turkiet, Saudiarabien och Qatar står på den sunnidominerade oppositionens sida, tillsammans med USA, Storbritannien och Frankrike. Hizbollah och Iran har soldater på marken i Syrien, medan en USA-ledd allians och Ryssland genomför flygattacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.