Interpol och Europol har genom ”Operation Opson” koordinerat tillslag i 57 länder. Till höger: apkött som en person försökt smuggla in till Belgien. Foto: TT/Europol

Rekordbeslag av fejkade livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Rekordstora mängder livsmedel som på olika sätt manipulerats inför försäljning har beslagtagits i en världsomspännande insats.

Det handlar om ingredienser och färdiga produkter som är direkt giftiga, utspädda eller förses med nya etiketter innan de når butikerna – allt inlemmat i en global svarthandel som varje år omsätter mångmiljardbelopp.

I Sudan beslagtogs närmare nio ton fejkat socker som visade sig innehålla gödsel. Thailändsk polis avslöjande ett omfattande nätverk som importerade tonvis med oätligt kött från Indien, avsett för den thailändska livsmedelsmarknaden. I Italien beslagtogs mer än 85 ton oliver som draperats med kopparsulfatlösning för färgens skull.

I Frankrike och Belgien upptäckte myndigheterna att någon försökt föra in apkött, gräshoppor och larver som tänkt föda. I Indonesien fann polisen 70 kilo inälvor från kyckling som impregnerats i formalin – en konserverande vätska som normalt används när djurkadaver ska stoppas upp för utställningssammanhang.

Det är Interpol som tillsammans med Europol koordinerat insatsen ”Operation Opson” som mellan november och februari genomförts i 57 länder världen över. I samband med att lokal polis och tullpersonal sedan gjort tillslag vid flygplatser och gränspassager i respektive land har de rapporterat tillbaka till Europol som sammanställt statistiken.

Resultatet är slående: mängden konfiskerat gods – över 10.000 ton livsmedel och en miljon liter dryck – är den största sedan den årliga operationen drog igång för fem år sedan.

Spritfusk vanligt i Europa

Handeln med förfalskade eller felaktigt märkta livsmedel förekommer över hela världen. Men enligt Claire Georges, pressansvarig vid Europol, är den illegala handeln i Asien och Afrika främst baserad på råvaror, medan fulspriten dominerar på den Europeiska marknaden.

– Allt kan fejkas, men i Europa ser vi en mer utbredd handel med alkohol och andra drycker. Varje land har sin dryck, oavsett det gäller starksprit eller champagne, säger hon.

I Grekland avslöjade polisen tre fabriker som tillverkade och buteljerade sprit under falska varumärken. I England beslagtog myndigheterna närmare 10.000 liter alkohol – vin, whiskey och vodka – som spätts ut inför stundande försäljning.

Inga tillslag i Sverige

Enligt Maria Florin, jurist vid Livsmedelverket, har det inte gjorts några tillslag i Sverige inom ramen för Operation Opson.

– I Sverige är företag som säljer alkohol reglerade från många håll. Men allmänt sett, när det gäller fusk, är det en säker källa att man kikar var någonstans man kan tjäna pengar i det enskilda landet. Har man haft god skörd av oliver, eller har man haft en knaper skörd? säger hon och förklarar för exemplet att en dålig olivskörd öppnar upp för fusk med olivolja.

”Internationell samverkan krävs”

I Ungern, Italien, Litauen och Rumänien, upptäckte tulltjänstemän och polis förfalskad choklad, godis och alkoholfritt mousserande vin – produkter som riktar sig till barn. Alltsammans var avsett att gå för export till Västafrika.

Chris Vansteenkiste, chef för Intellectual Property Crime Team vid Europol, menar att stigande livsmedelspriser och dagens globala livsmedelskedjor utgör ett lukrativt klimat för den här typen av kriminalitet.

– (Detta) möjliggör för brottslingar att sälja förfalskad och undermålig mat i en mångmiljardindustri, som kan medföra allvarliga potentiella hälsorisker för intet ont anande kunder. Komplexiteten och omfattningen av detta bedrägeri innebär att samarbetet måste ske gränsöverskridande med strategier som inbegriper flera myndigheter.

Varumärkesfusk kan vara livsfarligt

Även om alla typer av livsmedelsbedrägerier räknas in i Operation Opson fokuserar man i mångt och mycket på varumärkesfusk. Här handlar det om produkter som packas om eller förses med en ny etikett för att kunna säljas under förevändning att vara något annat. I Bolivia upptäckte polisen en lagerlokal med tusentals burkar konserverad sardin tillsammans med etiketter från ett känt peruanskt sardinmärke, redo att klistras på förpackningarna. I Australien upptäcktes att jordnötter packats om som pinjenötter – något som kan utgöra stor fara för nötallergiker.

– Falsk och farlig mat och dryck hotar hälsan och säkerheten för människor runt om i världen som ofta aningslöst köper dessa potentiellt mycket farliga produkter, säger Michael Ellis, chef för Interpols enhet för handel med olagliga varor, som varit med och samordnade Operation Opson.

Han och understryker vikten av att gå vidare med ansträngningarna ”att identifiera de kriminella nätverken bakom denna verksamhet, vars enda intresse är att göra en vinst, oavsett vad kostnaden blir för allmänheten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.