Foto: TT/Twitter

Regnbåge över Dublin när Irland röstade ja

Uppdaterad
Publicerad

En slump eller ett tecken från högre makter? När Irland röstade ja till homoäktenskap lyste en stor regnbåge över huvudstaden Dublin.

Irland blir det första landet i världen att godkänna enkönade äktenskap genom folkomröstning. 62 procent röstade ja till att utöka homosexuellas rättigheter i landet.

Lyckligt sammanträffande

När irländarna i fredags gick och röstade var det många som uppmärksammande att en stor regnbåge passande nog lyste över huvudstaden. Ett lyckligt sammanträffande för ja-sidan eftersom Prideflaggan, en symbol för homosexuellas rättigheter, har samma färger. Många bilder och glada tillrop spreds på sociala medier.

Irland har länge betraktats som ett av Västeuropas mest konservativa länder och homosexualitet avkriminaliserades så sent som 1993. Valdeltagandet var högre än väntat, i delar av Dublin ska upp till 70 procent ha röstat i folkomröstningen.

Se fler bilder på Twitter under hashtagen #IrlandVoteYes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.