Noshörningen tjuvjagas för dess betar, som betingar ett stort värde i vissa länder i Asien. Arten är starkt hotad. Foto: TT/arkivbild

Rekordbeslag av elfenben

Publicerad

Polis i Moçambique har beslagtagit 1,3 ton elfenben och noshörningshorn. Beslaget, som motsvarar 235 döda djur, är landets hittills största när det gäller illegala viltprodukter, enligt lokala medier.

En kinesisk man greps i huvudstaden Maputo i ett hus där han hade sitt lager. Vid en husrannsakan hittade polisen 340 elefantbetar och 65 noshörningshorn, motsvarande ett marknadsvärde av omkring 6,3 miljoner dollar – drygt 50 miljoner kronor.

– Några av betarna har fortfarande spår av färskt blod, något som tyder på att djuren dödats nyligen, säger Emidio Mabunda, talesperson för polisen.

Många tjuvjägare från Moçambique dödar noshörningar och elefanter på andra sidan gränsen i Sydafrika. Nyligen beslagtogs 65 noshörningshorn, som troligtvis tagits från djur i Kreugerparken i Sydafrika.

Polisen misstänker att den kinesiske mannen hade för avsikt att smuggla ut hornen ur landet. Noshörningens horn är eftertraktade i Asien. Hornen används som medicin och de påstås bota allt från cancer, till impotens och bakfylla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.