Vincenso Virga, en medlem ur samma familj vars tillgångar nu har beslagtagits, arresteras av italiensk polis i februari 2001. Foto: TT

Rekordbeslag mot italienska maffian

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Palermo har beslagtagit tillgångar på 15 miljarder kronor från den italienska maffian Cosa Nostra.

– Det är en enorm summa för en familj som för 30 år sedan bestod av snickare, arbetare och hemmafruar, sa polischefen Adelmo Lusi vid en presskonferens.

I centrum för operationen står fem syskon i familjen Virga, en grupp inflytelserika affärsmän inom byggsektorn som enligt åklagaren tillhör maffiafamiljen Marineo i distriktet Corleone. Det rapporterar italienska La Repubblica.

Den långa och komplicerade utredningen som ledde fram till tillslaget visar att de tre bröderna och två systrarna har fått avgörande stöd från Cosa Nostra för att vinna offentliga upphandlingar och lönsamma kontrakt.

Karteller

Virgafamiljen har, enligt åklagarna, drivit sin verksamhet med den så kallade Siino-metoden som går ut på att bilda företagskarteller för att på så sätt säkra upphandlingar.

Tillgångarna består bland annat av flera dussin bankkonton, bilar, möbler och över 800 fastigheter. Det samlade värdet är 15 miljarder kronor, eller 1,6 miljarder euro. Enligt La Repubblica gör det tillslaget till ett av de största någonsin i kampen mot den italienska maffian.

Den italienska staten för en långdragen kamp mot olika maffiaorganisationer i landet. Tillslaget mot Virgafamiljen leddes av vice åklagaren Bernard Petralia, samordnare för den förebyggande enheten inom rättsväsendets antimaffiaorganisation DIA. Italien rankas på plats 69 av 177 i Transparency Internationals korruptionsindex, längst ner i EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.