Syriska flyktingar vandrar längs järnvägsspåret efter att de korsat gränsen mellan Ungern och Serbien. Foto: TT

FN varnar för fortsatt flyktingvåg

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 3.000 människor om dagen väntas ta sig till Makedonien de kommande månaderna. Den uppskattningen gör FN:s flyktingorgan UNCHR.

– Vi ser inget slut på inflödet av människor de kommande månaderna, säger Melissa Fleming, talesperson för UNHCR till Reuters.

Den senaste tiden har Makedonien blivit ett transitland för människor som flyr inbördeskriget i Syrien och terrorgruppen Islamiska statens härjningar i området. Bara den senaste månaden har omkring 39.000 personer anlänt till landets gräns mot Grekland.

– Orsaken är våldet i Irak och Syrien och den allt värre situationen i flyktinglägren i Turkiet, Jordanien och Libanon, säger Fleming.

Flyktingkrisen i Europa

Stängde gränsen

FN vädjar nu till EU att på ett mer rättvist sätt fördela flyktingströmmen mellan medlemsländerna. Makedonien spärrade i helgen av gränsen mot Grekland, vilket gjorde att många flyktingar försökte forcera polisens avspärrningar.

Förutom Makedonien försöker också många människor att ta sig in i EU via Serbiens gräns mot Ungern. Mer än 2.000 flyktingar kom till Ungern via Serbien i måndags, rapporterar lokal polis. Det är den största noteringen på en dag hittills, enligt nyhetsbyrån AFP.

Vill norrut

Massflykten från Syrien fortsätter, samtidigt som Ungern färdigställer det staket som ska försvåra inresan i EU. Under helgen anlände mer än 7.000 flyktingar till Serbien efter att grannlandet Makedonien åter öppnat sin södra gräns mot Grekland.

– Vi bistår med vatten, mat och filtar i den mån vi kan. Tidigare var det mest män som kom, nu är det familjer i flera generationer, säger Melita Sunjic, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i Serbien, till TT.

Omkring 93.000 flyktingar har registrerats i Serbien bara i år, men endast 500 har sökt asyl. De flesta vill vidare till norra Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet