Liket av en dödad noshörning undersöks i Kruger Nationalpark i Sydafrika. Foto: SVT

Rekordmånga noshörningar tjuvskjutna

Uppdaterad
Publicerad

2015 var ett mörkt år för noshörningarna i Afrika. Minst 1.312 noshörningar föll offer för tjuvjakten.

– Det har var det värsta resultatet på årtionden, säger Tom Miliken från organisationen TRAFFIC som gjort sammanställningen.

Totalt dödades minst 1.l312 noshörningar på den afrikanska kontinenten under 2015, vilket är den högsta siffra som noterats.

Exporteras till Asien

Siffrorna motsvarar ungefär en dödad noshörning varje åttonde timme i Afrika, varav de allra flesta i Sydafrika. Landet har den absolut största populationen noshörningar i Afrika. 

Exporten av noshörningshorn till främst asiatiska länder skapar stora inkomster för kriminella ligor. Ett noshörningshorn kan exempelvis ge en fattig människa flera årslöner.

Tjuvjakten har spridit sig

Men tjuvjakten i Sydafrika minskade något förra året. Det tycks dock som att tjuvjägarna bara hittat nya marker. I grannländerna ökade istället dödandet av noshörningar dramatiskt. 

– Tjuvjaktens epicentrum har spridits till grannländerna Namibia och Zimbabwe, men vi är inte ens i närheten att se den försvinna i Sydafrika. Trots att många bra insatser gjorts är vi långt från att se ljuset i denna mycket mörka tunnel, säger Tom Miliken.

Fakta: Noshörningar

  • I Afrika finns två noshörningsarter, trubbnoshörningen och spetsnoshörningen.
  • Båda har varit mycket nära utrotning men har återhämtat sig något tack vare starkare skyddsåtgärder.
  • I dagsläget finns cirka 20.400 trubb- och 5 000 spetsnoshörningar på kontinenten, men endast fyra länder har fullt livskraftiga populationer. Dessa är Sydafrika (21.000), Namibia (2.200), Kenya (1.100), och Zimbabwe (800).

Källa: Traffic, IUCN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.