Foto: TT

Rekordmycket koldioxid i atmosfären

Uppdaterad
Publicerad

Växthusgaserna i atmosfären nådde nya rekordnivåer under 2014, enligt nya siffror från FN:s väderorgan WMO (World Meteorological Organization).

Halterna av koldioxid, den mest betydelsefulla av växthusgaserna, uppmättes till i genomsnitt 397,7 ppm (miljondelar) men nådde tillfälligt nivåer över 400 ppm. Den uppåtgående trenden – som var väntad – har fortsatt även under 2015.

Man får gå tillbaka cirka 2,5 miljoner år i tiden, till skiftet mellan tidsepokerna pliocen och pleistocen, för att hitta liknande koldioxidkoncentrationer i jordens atmosfär.

#vårtklimat

I mitten av 1800-talet, när uppgången startade, låg halten, enligt studier av isborrkärnor, på cirka 285 ppm.

”Det händer här och nu”

Enligt WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud får vi räkna med att halter på över 400 ppm snart är en konstant realitet – en effekt av att utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.

– Det innebär högre temperaturer, fler värmeböljor och översvämningar, smältande ismassor, högre havsnivå och ökad försurning av haven. Detta händer här och nu och vi är på väg mot okänd mark med en rasande fart, säger Jarraud.

Samtidigt kommer nya rön om att delar av Shanghai, Bombay, New York och andra storstäder hotar att hamna under vatten, även om den globala uppvärmningen kan bromsas till två grader.

Enligt USA-baserade Climate Central riskerar landområden där det i dag bor 280 miljoner människor att dränkas när havsnivåerna stiger.

Radikala minskningar av växthusgasutsläppen är enligt Climate Central det effektivaste sättet att bromsa uppvärmningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet