Vattenpoloveteranen Tony Azevedo (mitten) är nöjd med kondomutdelningen. Foto: TT

Rekordsatsning på OS-kondomer i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Nära en halv miljon kondomer kommer att delas ut till de medverkande vid OS i Rio de Janeiro i augusti. Det är fler än vid några andra olympiska spel tidigare, men arrangörer vill inte göra någon koppling till den pågående zikaepidemin i landet.

Den Internationella olympiska kommitén, IOK, tar i år ett krafttag för säkrare sex bland olympierna och deras följen.

Premiär för ”kvinnliga” kondomer

Omkring 450.000 kondomer kommer att delas ut under de olympiska spelen i brasilianska Rio de Janeiro i sommar, rapporterar AP. Det är ungefär tre gånger fler än vad som delades ut under förra sommar-OS, i London 2012.

För första gången ingår också kondomer som kan användas av personer med kvinnligt könsorgan. Dessa står för 100.000 av de utdelade preventivmedlen.

Mångdubbel ökning från tidigare år

Kondomerna kommer att delas ut gratis från en vårdklinik och från automater i OS-byn, som från slutet av juli och genom hela spelen i augusti kommer att vara hemvist för fler än 10.000 idrottare och evenemangspersonal. Många tycker att det är bra att kondomerna delas ut.

– Tänk på hur svårt det är att träffa någon. Ta då en olympier som tränar från sex på morgonen till fem på eftermiddagen varje dag... när fan ska du träffa någon? På OS är pressen borta, du träffar likasinnade... och boom, säger vattenpoloveteranen Tony Azevedo till TT inför OS i London 2012.

Förbjöd utomhussex 1988

Liknande satsningar på säkrare sex har genomförts vid samtliga OS under 2000-talet. I snitt har mellan 100.000 och 150.000 stycken då delats ut, vilket alltså gör att årets kvot slår rekordet med råge.

Men kondomer började delas ut till de aktiva redan inför OS i Seoul 1988, där arrangörerna hittade så många kondomer utomhus – framför allt på taken i OS-byn – att de förbjöd utomhussex.

Arrangörer: Ingen koppling till zikavirus

Frågor har väckts om den stora ökningen har någon koppling till den pågående epidemin av zikaviruset i Brasilien. Viruset sprids främst genom myggor, men kan även överföras genom samlag.

Världshälsoorganisationen WHO har gått ut med varningar kring virusets snabba spridning i Sydamerika. Zikaviruset har kopplats till mikrocefali – en gravid kvinna som bär på viruset riskerar att föda barn med förkrympta hjärnor och skallben.

Lokala organisatörer i Brasilien menar dock att det ökade antalet kondomer inte har någon direkt koppling till virusets spridning. IOK själv har enligt AP valt att inte kommentera ett sådant samband.

Antal kondomer genom OS-historien

Seoul, 1988: 8 500 kondomer delades för första gången ut till OS-idrottarna inför spelen.

Barcelona, 1992: 90 000 kondomer.

Atlanta, 1996: 15 000 kondomer.

Sydney, 2000: 70 000 kondomer plus ytterligare 20 000, när det första lagret tog slut.

Aten, 2004: 130 000 kondomer.

Peking, 2008: 100 000 kondomer.

London, 2012: 150 000 kondomer.

Källor: The Guardian, Reuters, ESPN, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.