Finland är överlägset bäst i Europa vad det gäller att samla ihop och avvisa flyktingar som inte får stanna i landet. Foto: SVT

Rekordsnabb asylprocess i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Övriga Europa riktar sina blickar mot Finland – landet som är snabbast i världen på att behandla asylärenden. Finland är också mest effektivt bland Europas länder vad gäller att avvisa flyktingar som inte får stanna i landet.

Den finländska polisen lyckas avvisa närmare 70 procent av de som inte får stanna i landet medan motsvarande siffra i Europa endast ligger på runt 40 procent. Det innebär att Finland är överlägset mest effektivt i Europa vad gäller att verkställa avvisningar.

Sju månaders väntan på besked

Bara några timmar innan nästa plan med flyktingar lyfter mot Bagdad får Ali Tahsin Hassan besked om att hemresan snart kan börja.

Han har packat en liten ryggsäck med alla sina tillhörigheter och vandrar lite nervöst omkring i korridorerna vid den så kallade transitförläggningen vid flygplatsen i Helsingfors.

Efter endast sju månader i Finland har Ali Tahsin Hassan och hans kamrater fått besked om att de snart kommer att sättas på ett plan tillbaka till Irak. Och Ali är ändå tacksam över att väntan inte blev längre.

– Det är bra. Om du inte har pass så ordnar man ett temporärt pass så att du kan åka tillbaka.

Migrationsverk arbetar för högtryck

Vid Finlands Migrationsverk har man nyanställt närmare 500 personer som jobbar för högtryck för att så snabbt som möjligt behandla alla de drygt 32.000 asylansökningar som kom till Finland ifjol.

Just nu klarar man av att behandla mellan 600 och 700 ansökningar i veckan, men målsättningen är att man skall klara av upp till 1.000 ansökningar per vecka och att alla de som inkom med en ansökan förra året skall få ett besked redan i slutet av sommaren.

Enligt Esko Repo vid Finlands Migrationsverk har man infört en rad förändringar för att effektivisera processen.

– Vi förkortade förhörsprocessen med dem som söker asyl. Vi har också förenklat beslutsprocessen och så har vi effektiviserat databehandlingen av ansökningarna.

25 procent får stanna

Omkring 25 procent av de som ansökt om asyl har fått ett positivt besked. Det betyder att mellan 8 och 9.000 personer av de flyktingar som kom ifjol får stanna i Finland.

En av dessa är Dakhal Hayder som är glad över att beskedet, som han precis har fått i sin hand, kom så snabbt.

 – Det känns som jag har blivit en riktig finländare nu när jag fått beskedet om uppehållstillstånd, säger Dakhal Hayder och skrattar.

”Enda land i världen”

Men samtidigt som Dakhal kan börja planera en framtid i Finland börjar resan tillbaka till Irak för Ali Hassan.

Ali hade naturligtvis också velat stanna. Resan till Finland höll på att kosta honom livet, men han är ändå tacksam för att resan tillbaka till Irak blir betydligt enklare.

Under den senaste tiden har de finländska myndigheterna skickat iväg ett fullastat chartrat plan i veckan med flyktingar, vilket enligt Minna Lindeqvist som är projektledare vid flyktingmottagningen i Vanda, är världsunikt.

– Finland är vad jag vet det enda landet i världen som arrangerar sådana här flyg med flyktingar till Irak, säger hon till SVT Nyheter.

”Har en klar arbetsfördelning”

I kvällsmörkret vid flyktingförläggningen dyker plötsligt fyra bussar upp med poliser som kommer för att hämta flyktingarna till det väntande planet.

Och enligt Pävi Nergh, som är kanslichef vid Inrikesministeriet i Finland, har Finland i många år varit effektivt när det handlar om att verkställa utvisningsbeslut.

– Orsaken är att vi har en klar arbetsfördelning. Vi försöker också få flyktingarna att förstå att det enklaste och bästa alternativet för dem är att frivilligt att resa tillbaka. Vi gör processen så snabb och effektiv och enkel för de asylansökande som möjligt.

Men den finländska polisen lämnar inget åt slumpen – 30 poliser övervakar transporten av de 120 flyktingarna hela vägen till Bagdad.

Och av säkerhetsskäl får heller inga reportrar eller kameror följa när flyktingarna kliver ombord på planet och lämnar Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.