Renzi talar med ministrarna i den nya regeringen efter att han svurits in i som premiärminister under lördagen. Foto: TT

Rekordung Renzi tar över Italien

Uppdaterad
Publicerad

Den yngste premiärministern och den mest jämställda regeringen hittills tar vid i Italien.

Men i skuggan av krisen väcker Matteo Renzi också viss skepsis.

Den 39-årige Renzi log brett när hans nya mitten-vänsterregering presenterades på lördagen.

Den yngsta och mest jämställda ministerlistan i Italiens historia har väckt sensation. Hälften av de 16 ministrarna är kvinnor, däribland försvarsministern och utrikesministern.

Samtidigt finns en viss tveksamhet om hur Renzi ska kunna lyfta Europas tredje största ekonomi ur krisen.

”Italien förväntar sig reformer, inte bara vackra leenden”, skrev finanstidningen Il Sole 24 Ore, på lördagen.

Maktskifte efter inre maktkamp

Många italienare är trötta på politiska löften. Renzis regering är den tredje på lika många år som inte tillsätts efter ett val. Maktskiftet sker efter en inre maktkamp i Demokratiska partiet (PD), där Renzi utmanövrade föregångaren, Enrico Letta.

De politiska bedömarna verkar dock eniga om att Renzi varit klok i att utse den erfarne Pier Carlo Padoan, chefsekonom på OECD, till finansminister.

På måndag ska Renzi ge sin regeringsförklaring.

Renzi själv är den yngste italienske ministern hittills, två månader yngre än den förre rekordhållaren Benito Mussolini.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.