30-40 grader på kontinenten. En småbarnsfamilj svalkar sig i en fontän i Milano. Foto: TT

Rekordvärme i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det har under helgen rått värmebölja över stora delar av Europa, på sina håll uppemot 40 grader. Men det ska bli svalare och i Tyskland varnar vädertjänsten för oväder.

I Freiburg i sydvästra Tyskland var det 40 grader och fotbad som gällde inne i stan på lördagen. Lantarbetarna på vingårdarna runt Freiburg jobbar nu bara på morgnar och kvällar och utanför Heidelberg i samma region sprack vägarna av värmen.

I delar av Nederländerna saltar man vägarna för att asfalten inte ska smälta och från Belgien meddelas att man upplevt sin varmaste natt sedan mätningarna började 1833. I Polen har det uppmätts temperaturer på över 35 och på lördagskvällen var det 38 grader i Berlin.

Klimatforskare talar nu om att vi i norra Europa måste anpassa oss bättre till värmeböljor.

- Fortsätter det så här, så måste vi kanske börja bygga våra hus annorlunda, till exempel utan stora fönster som släpper in en massa värme, säger Hans Schipper på Süddeutsches Klimabüro i Karlsruhe. Kanske borde vi också planera våra dagar annorlunda, och införa en sorts siesta.

Men det ska bli svalare i veckan som kommer, åtminstone i Nordeuropa och därmed också i Sverige. Lördagen slutade med regn och hård blåst i nordvästra Tyskland och den tyska vädertjänsten DWD varnar för hagel och stormbyar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.