Marco Rubio, Ted Cruz och Donald Trump. Foto: TT

Republikanernas supertisdag på två minuter

Uppdaterad
Publicerad

Marco Rubio ska försöka vinna sitt första primärval. Ted Cruz måste minst vinna i hemstaten Texas. Men mest av allt ser Donald Trump ut att kunna ta hem segern i många delstater. Här får du snabbt reda på förutsättningarna inför republikanernas primärval under Supertisdagen.

Delstater där vallokalerna stänger 1.00 svensk tid

Georgia (73 delegater + 3 party leaders)

USA-val 2016

En av de viktigaste delstaterna under dagen. Delar ut näst flest delegater under dagen och här har Donald Trump ett jättegrepp. I de senaste mätningarna har han nästan legat uppe på 50 procent. Georgia har också en gräns på 20 procent av rösterna som man måste kravla sig över för att få några delegater överhuvudtaget. Både Marco Rubio och Ted Cruz ligger strax därunder i mätningarna. Om båda två missar blir det en riktig jackpot för Trump.

Vermont (13+3)

Precis som i Georgia måste man upp över 20 procent för att få dela på delegaterna här men Vermont är så liten delstat att i princip ingen har brytt sig om att kampanja här. Donald Trump hade ett valmöte i januari men i övrigt har det varit tomt. Den senaste av få mätningar visar på ett klart övertag för Trump före Rubio och Cruz men felmarginalen på mätningen var väldigt hög så det är fortfarande öppet.

Virginia (46+3)

Även i den nordligaste av sydstaterna har Donald Trump övertaget. Men det som sticker ut här jämfört med de tidigare delstaterna är att Marco Rubio ligger klart före Ted Cruz i kampen om andraplatsen. Virginia har ingen nedre gräns för hur många procent kandidaterna behöver för att få delegater här vilket gör att det blir mindre utslag än i delstater med en sådan.

John Kasich som ligger en bit bakom de tre toppnamnen totalt sett hoppas att han ska kunna skrälla till här men det har inte visat sig i opinionsmätningarna.

Delstater där vallokalerna stänger 2.00 svensk tid

Alabama (47+3)

I den senaste mätningen som presenterades här i fredags har Ted Cruz knappat in på Donald Trump och ligger 13 procentenheter efter. Men trots att han närmat sig handlar det även i Alabama alltså om klar övervikt för Donald Trump. Alabamas guvernör har ställt sig bakom John Kasich men det gav inget utslag i opinionsmätningen. Här krävs det att de kommer över 20 procent för att få dela på delegaterna.

Massachusetts (39+3)

Donald Trump vann överlägset i New Hampshire i början av februari och i grannstaten Massachusetts ligger han minst lika bra till. I senaste mätningen har han stöd av 43 procent att jämföra med Rubios 20 och Cruz 9. Massachusetts är också en av delstaterna där John Kasich hoppas nå framgång, inte minst efter andraplatsen i New Hampshire, men han ligger klart efter i mätningarna. I Massachusetts ligger gränsen för att dela på delegaterna vid fem procent.

Oklahoma (40+3)

Donald Trump – igen. Det är så det ser ut. Här har han i senaste mätningen stöd av runt 30 procent samtidigt som Rubio och Cruz båda ligger runt 20. Det som är speciellt med Oklahoma är att den är ”helstängd”. Bara de som redan för tre veckor sedan var registrerade som republikaner får rösta. I de tidigare delstaterna har oberoende och även demokratiska väljare kunnat rösta. Alla de tre stora kandidaterna har varit här de senaste dagarna för att locka till sig nya väljare.

Tennessee (55+3)

Tennessee har precis som flera andra delstater satt sin ”kvalgräns” på 20 procent för att få vara med och dela på delegaterna. Marco Rubio ser ut att få svårt att klara det här, han hade bara tio procent i senaste mätningen. Donald Trump låg med sina 29 procent sex procentenheter före tvåan Ted Cruz.

Texas (152+3)

Texas är den överlägset största delstaten som går till val i dag och det är också Ted Cruz hemstat. Han är senator för Texas och har sitt huvudkontor i Houston. Han måste verkligen vinna här för att inte framstå som en förlorare. I senaste mätningen leder han också klart, 15 procentenheter, före Donald Trump som ligger en bit framför Marco Rubio. ”Kvalgränsen” ligger här på 20 procent och med tanke på det stora antalet delegater det handlar om i Texas betyder det mycket att komma över den.

Delstat där vallokalerna stänger 2.30 svensk tid

Arkansas (37+3)

Bill Clintons hemstat är en av få där Donald Trump ligger efter i mätningarna. Här är det istället den djupt konservative Ted Cruz som ligger först. Marco Rubio har fått stöd av guvernören och hoppas få en skjuts av det i en delstat som är uppenbart delad i opinionsmätningarna.

Delstat där nomineringsmöten inleds 2.00 svensk tid

Minnesota (35+3)

Minnesota är enda delstaten där det är nomineringsmöten istället för vanliga val i kväll. Det innebär att väljarna vid en och samma tidpunkt samlas i olika rum där de får försöka övertala varandra att rösta på olika kandidater. De har satt gränsen för att få delegater till tio procent. Men skulle någon få över 85 procent tar de hem rubbet. Det är dock inte så troligt. I senaste mätningen (som gjordes i januari och med många fler kandidater att välja på) låg både Cruz, Rubio och Trump runt 20 procent här.

Rubio ser det som en av delstaterna där han har chans att vinna och har varit på besök här de senaste dagarna för att ragga röster.

Delstat där nomineringsmöten inleds 3.00 svensk tid

Colorado (34+3)

Colorados republikaner beslutade förra året att inte hålla några ordentliga primärval i den meningen att delegaterna blir bundna att rösta på en viss kandidat utan de kommer att få rösta helt fritt på konventet i sommar. En del experter spekulerar nu i att det kan gagna ”etablissemanget” om det skulle vara alldeles jämnt mellan Trump och en motståndare. Det brukar dock vara avgjort vem som ska bli partiets kandidat långt innan konventet. Summan av kardemumman är att det inte spelar någon roll hur det röstas här och det har gjort att kandidaterna helt har hoppat över delstaten i Klippiga bergen.

Delstat där vallokalerna stänger 6.00 svensk tid

Alaska (25+3)

Långt bort och litet. Det är så man kan sammanfatta Alaska och kandidaterna har inte lagt någon tid på att åka hit. Tidigare guvernören och vice president-kandidaten från 2008, Sarah Palin, har gett sitt stöd till Donald Trump. Det finns inga nya mätningar härifrån men den som gjordes för två månader sedan såg Trump och Cruz sida vid sida. Men det har som sagt hänt en del på två månader.

Fakta: Delegaterna

Party leaders får välja att rösta på vilken kandidat de vill, de vanliga delegaterna måste rösta enligt resultatet i delstaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet