Foto: TT

Bidragsgivare vänder Trump ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal inflytelserika republikanska bidragsgivare uppmanar nu partiet att helt bryta med presidentkandidaten Donald Trump efter den senaste tidens sexanklagelser.

Gruppen, som består av ett antal framgångsrika och mycket förmögna republikaner, har under årens lopp donerat många miljoner dollar till partiet.

Efter den senaste tidens sexanklagelser mot Trump uppmanar man nu partiets nationella kommitté att bryta banden med kandidaten, då man fruktar att anklagelserna riskerar att permanent skada det republikanska partiets image, enligt New York Times.

USA-val 2016

”Se dig själv i spegeln”

Enligt David Humphries, företagsledare från Missouri som bidragit med över 2,5 miljoner dollar till det republikanska partiet sedan 2012, går det inte längre att stödja Trump med bibehållen heder:

– Någon gång måste du se dig själv i spegeln och erkänna att du inte kan rättfärdiga stödet till Trump inför dina barn – framförallt inte inför dina döttrar.

Och enligt Bruce Kovner, investerare och filantrop från New York, som tillsammans med sin fru bidragit med 2,7 miljoner till den republikanska partikassan under samma period, är Trump rent farlig.

– Han är en farlig demagog, totalt utan de kriterier som krävs för att kunna axla det ansvar som krävs av en amerikansk president.

Stödet för Trump minskar

Kritiken från gruppen mot Donald Trump är ett av flera färska tecknen på att ledande republikaner, nu öppet tar avstånd från presidentkandidaten efter dennes kvinnofientliga kommentarer,

Bland andra Representanthusets Jason Chaffetz och Mike Coffman, guvernören Gary Herbert och Utahs tidigare guvernör John Huntsman, har tidigare dragit tillbaka sitt stöd för Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet