Foto: TT

Republikanska delegater i nytt försök att störta Trump

Uppdaterad
Publicerad

Ett större antal delegater i det republikanska partiet i USA gör nu allt i sin makt för att se till att Donald Trump inte officiellt utses till partiets presidentkandidat. – Det är bokstavligen en rörelse för ”vem som helst förutom Trump”, säger en av rörelsens ledare.

Presidentaspiranten Donald Trump har sedan en månad tillbaka sett ut att ha det hela i sin ficka. Han har nått det antal delegater som krävs för att på det republikanska partiets konvent i juli utses till partiets officiella presidentkandidat.

Än är dock inte slaget avgjort. Flera av de republikanska delegaterna höjer nu rösten för att försöka få till en utnämning av en annan kandidat. Vem det skulle vara är oklart, men en sak är man enig om: det får inte bli Trump.

USA-val 2016

Vill ha ett helt fritt konvent

I vad som tycks vara det mest välplanerade interna försöket hittills att hindra Trump från nomineringen, har ett trettiotal delegater börjat kampanja för att ändra stadgarna inom partiet och göra det möjligt för de över 2.400 delegaterna på konventet att rösta efter eget huvud, skriver Washington Post.

Som det ser ut i dag, ska delegaterna rösta på den kandidat som partiets gräsrötter röstade på i primär- och provvalen i de olika delstaterna och territorierna.

Vapen- och rasistutspel påverkar

Missnöjet med Trump inom det egna partiet har växt sig starkare den senaste tiden. Utöver det faktum att han just nu ligger en bit efter demokraternas kandidat Hillary Clinton i opinionsmätningar, har uttalanden om viss förändring av vapenlagar och ett rasistiskt utspel mot en domare väckt reaktioner bland många republikaner.

Den republikanske talmannen i representanthuset, Paul Ryan, har också gett tecken på att vara öppen för en öppnare omröstning.

– Det sista jag vill göra är att be någon göra någonting i strid med sitt samvete, säger Ryan i en NBC-intervju.

”Vem som helst förutom Trump”

Många av de som driver kampanjen för en fri omröstning på konventet stödde Ted Cruz i primärvalet, men nu säger man sig inte stödja någon specifik kandidat.

– Det är bokstavligen en rörelse för ”vem som helst förutom Trump”. Ingen har någon aning om vem som kommer att kliva fram som kandidat, men det oroar vi oss inte för. Vi jobbar bara för att han inte ska bli vårt partis ansikte utåt, säger Kendal Unruh, en av de ledande delegaterna i kampanjen.

– Jag hör folk säga: ”Varför gör ingen något åt det här?”. Och vet ni vad, jag är en av de personer som kan det, säger också Eric Minor, delegat från delstaten Washington, som stöder den interna rörelsen mot Trump.

Många hinder att överkomma

För att lyckas med planen finns dock flera hinder på väg. De måste första övertala en majoritet i kommittén som fastlår reglerna för konventet, för att sedan få en majoritet av delegaterna på själva konventet att gå med på idén om ”samvetsfrihet” i omröstningen.

Utöver det byråkratiska finns också en oro kring Trump och hans stabs kampanjmetoder. Anonyma delegater berättar för Washington Post om hur de upplevt sig personligen hotade och påhoppade av Trumps följare när de talat emot honom kandidat.

Trump: ”Helt och hållet olagligt”

Donald Trump själv har också gett sin syn på delegaternas planer:

– Jag vann nära 14 miljoner röster, långt mer än någon kandidat någonsin i de republikanska primärvalen. Jag har enormt stöd och får de största publikerna med råge. Ett sådant agerande skulle inte bara vara helt och hållet olagligt men också ett slag mot de miljontals människor som brinner för det jag säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet