Foto: TT

Desperat revolt hotar Trump

Uppdaterad
Publicerad

Nu hotar en revolt mot Donald J. Trump bland republikanerna. Samtidigt börjar han rasa i opinionssiffrorna. Han har den senaste tiden gjort provokativa uttalanden som kallas rasistiska av ledande republikaner. Hans senaste utspel är att utföra vad som brukar kallas ”rasprofilering” av muslimer.

De på måndagsmorgonen tillgängliga sju senaste opinionsmätningarna visar på att Hillary Clinton leder över Trump med +5,8 procent. Bara tre av dem är helt eller delvis gjorda efter Orlandomassakern. Men tidigare låg Trump och Clinton jämnt, i någon låg Trump till och med före Clinton i enskilda opinionsmätningar.

Frågan är nu hur hans senaste utspel efter Orlandomassakern kommer att tas. Trump valde att direkt gå ut och angripa president Obama och Hillary Clinton för en felaktig politik som fört till dåden.

Valet kan hindras

Det som nu dessutom har hänt är att det i republikanska ledarkretsar allt mer talas om ett sista försök – en desperat revolt – att stoppa Trump, rapporterar amerikanska medier.

Revolten går ut på att Trump skulle hindras att väljas som republikanernas presidentkandidat. Det skulle ske genom att man massivt övertalar de delegater på partikonventet, som borde rösta på Trump, att istället välja någon annan.

Trump har varnat för kravaller på konventet i juli om han inte väljs. Frågan är om hans väljare accepterar en sådan kupp. Den kan leda till att partiet spricker.

Den som ger sig in i den debatten är den man som är högst i rang i den amerikanska kongressen – den republikanske talmannen i representanthuset, Paul Ryan. Han har tidigare kallat ett uttalande av Trump rasistiskt.

”Rasprofilering”

Nu säger han, som blivande ordförande på det republikanska partikonventet i juli, att han inte tänker motverka försök att stoppa Trump. Han tänker inte själv ta initiativ men han tänker inte hindra några i den revolt som tycks byggas upp inom partiet.

Washington Post – som är klart anti-Trump och bojkottas av honom – skriver att det finns delegater till partikonventet som nu har startat en motståndsrörelse. De vill övertyga andra delegater som valts i primärvalen för Trump att strunta i att rösta på honom. De ska nu enligt egna uppgifter fått hundratals delegater med sig. (Det behövs 1.237 av 2.472 delegatröster för att vinna. Trump har 1.542 delegater.)

Han säger det ungefär samtidigt som Trump gör ett nytt utspel. Han menar att man måste ”rasprofilera” grupper som muslimer. Alltså att särskilt granska personer från vissa etniska eller religiösa grupper mer än andra.

Det är ännu ett omstritt förslag – som tycks bekräfta den republikanska partiledningens fruktan att Trump som kandidat kan skrämma många väljare i mitten.

Washington Post och ABC News har gjort en undersökning som visar att Trump är betydligt mer illa omtyckt än Clinton. Visserligen har 55 procent en negativ åsikt om Clinton, men Trumps impopularitet bland väljarna totalt ligger nu på 70 procent. (Se vidare i faktarutan nedan.)

Ska möta alla amerikaner

Hittills har Trumps bana kantats av oväntade segrar. Men det var i primärvalen, där hans egna väljare dominerade. Nu gäller det något större än de relativt få som är så engagerade att de röstar i partiets nomineringsval.

Nu ska Trump möta alla amerikaner. Och åtminstone de nu aktuella siffrorna kan betecknas som hotande för Trump.

Republikanerna minns med fasa den republikanska katastrofen i presidentvalet 1964, då den synnerligen högerinriktade republikanske kandidaten Barry Goldwater gjorde ett uruselt val.

Förklaringen till Trumps dåliga siffror kan helt enkelt vara hans uppträdande. Det är aggressivt och kan kallas rasistiskt ibland.

Temperamentet stöter bort?

Hans uppträdande inför de människor som stött honom i primärvalen har uppenbarligen gillats av dem, men nu är det andra väljargrupper som ska bedöma Trumps kvalitéer.

Och en fråga för dessa väljare är om han överhuvudtaget med sitt temperament duger som president i världens mäktigaste land med en enorm atomvapenarsenal. Hans utbrott och hans hårda ord mot motståndare kan göra att han uppfattas som en som sprider ytterligare splittring i nationen istället för att samla den.

Dessa ogillar Trump

Bland dem med latinamerikansk bakgrund är Trumps siffra 89 procent, alltså att man har en negativ uppfattning om honom. Bland svarta är siffran 96 procent. 77 procent av kvinnorna – som har högre röstdeltagande än män – är emot honom.

Intressant är att 52 procent av gruppen vita män ogillar honom. Trump anses annars ha ett starkt stöd hos dessa. Samma gäller dem som inte har college-utbildning. Där är siffran 53 procent.

Nu kan man säga att inte heller Hillary Clinton ligger särskilt bra till i viktiga väljargrupper. Till exempel ogillas hon av 68 procent av samtliga vita väljare. Det är en klar svaghet hos henne.

Enligt mätningar av CBS News har Trump bara stöd av 29 procent av dem under 30 år. Enligt samma undersökning ser 60 procent Clinton som lämplig för Vita Huset. Trump får mindre än en tredjedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.