Foto: TT

Uppgifter: Tillerson nära säga upp sig – kallade Trump ”idiot”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson ska ha kallat president Donald Trump för ”idiot” när han pratade om honom inför några kollegor på ett möte i somras, och var på väg att säga upp sig på grund av flera konflikter med Vita huset, enligt källor till amerikanska NBC News.

Tillerson ska bland annat ha kallat presidenten för idiot vid ett tillfälle när flera Vita huset-medarbetare närvarade, enligt flera tjänstemän som NBC News pratat med.

Vicepresidenten Mike Pence ska ha ingripit och gett Rex Tillerson råd för att underlätta den spända relationen till presidenten, och andra tjänstemän uppmanade honom att inte lämna jobbet innan årets slut. Det på grund av att en mängd av Trumps stab redan hoppat av eller avskedats sedan han tillträdde.

Uppdagades i somras

Den spända stämningen mellan Tillerson och Trump ska ha uppdagats i juli efter att Donald Trump höll ett politiserat tal om scoutklubben Boy scouts of America, som Rex Tillerson tidigare har varit ledare för.

Sedan dess har presidenten öppet kritiserat sin utrikesminister vid flera tillfällen, senast för att ha försökt medla med Nordkorea.

LÄS MER: ANALYS: ”Än en gång har han blivit offentligt kränkt av Donald Trump”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.