Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Risk för ökat våld i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Det är en farlig situation som nu avtecknar sig i Gaza-området. Det verkar inte som om parterna har intresse av att trappa ned situationen.

Hamas i Gaza talar om helvetets portar som öppnats och Israel talar om en ny markinvasion av området. Allt tyder på ökat våld.

På torsdagen avfyrades från Gaza-området en robot som dödade tre israeler. Redan detta kan få Israel att ytterligare trappa upp våldet.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

130 robotar

Efter fjorton dagar av någorlunda vapenvila började det i torsdags, den 8 november, då israeliska soldater sköt en 12-årig pojke. (Israel har kontinuerligt beskjutits från Gaza i flera år och besvarat denna eld.)

Det fortsatte i lördags med ett angrepp från Gaza då fyra israeliska soldater sårades.

Israel svarade med en attack då fyra till sju palestinier i Gaza dödades, två av dem barn.

Militanta grupper i Gaza svarade med att under ett par dagar avfyra upp till 130 robotar mot södra Israel.

Detta fick på onsdagen Israel att angripa Gaza, då man bland annat dödade Hamas militäre ledare i en precisionsattack. Attackerna fortsatte under torsdagen från båda sidor.

Terroristorganisation

Det är oklart om det är militanta grupper, som står nära Gazas regeringsparti Hamas, som är inblandade. Det kan vara andra grupper, som Islamiska Jihad, men Israel anser att Hamas-ledningen är ansvarig för alla attacker som utgår från Gazas territorium.

Både Israel, USA och EU stämplar Hamas som en terroristorganisation och har inga politiska förbindelser med området.

Panik

Attackerna har i det tätbefolkade Gaza skapat panik och stämningar som dem från 2008-2009 börjar gripa omkring sig. Då svarade Israel på attacker från Gaza med en markoffensiv som anses ha dödat cirka 1.400 palestinier (de flesta civila) och 13 israeler.

Inför gårdagens attack sade talesmän för Israels armé att marktrupper stod beredda och Israel har börjat kalla in reservister,

Tättbefolkat

Hamas-ledningen i Gaza har utlovat hämnd för mordet på Hamas militäre chef och Israels försvarsminister Ehud Barak säger att detta bara är början av händelseutvecklingen. Alla tecken tyder alltså på en större konflikt.

Eftersom robotar avskjutits mot Israel inne från huvudstaden Gaza City kan man räkna med att Israel kommer att beskjuta också detta tätbefolkade område.

Kaos

Israel fruktar att militanta grupper i Gazaområdet har rustat upp ordentligt. Bland annat ska det nu finns iranska långdistansrobotar med en räckvidd på 75 kilometer. De kan nå den israeliska storstaden Tel Avivs område.

Söder om Gaza, på den egyptiska Sinai-halvön, råder delvis kaos och laglöshet. Här hade den störtade egyptiske presidenten Hosni Mubarak i ett avtal med Israel lovat att hålla ordning så att inga vapen smugglades in i Gaza från Egypten i söder via Sinai.

Sofistikerade vapen

Israel menar att Gazaområdet under de senaste två åren fått ett nytillskott av mera sofistikerade vapen från både Iran och Libyen.

Nu styr det Muslimska brödraskapet i Egypten och den nuvarande presidenten Muhammed Mursi har nu anklagat Israel för att dra in regionen i instabilitet. Han talar om en hänsynslös attack.

Och hans parti kommenterar: Israel måste inse att Egypten har ändrats och att det egyptiska folket, som gjorde uppror mot förtrycket, inte accepterar en attack mot Gaza.

Rätt att försvara sig

President Barack Obama har telefonerat med Muhammed Mursi och båda var överens om att läget i regionen måste stabiliseras. Obama har betonat Israels rätt att försvara sig.

Detta är första gången efter den arabiska våren som en konflikt uppstår där det nya Egyptens hållning testas.

Så länge upptrappningen pågår – och ingen kan kontrollera de militanta grupperna – är risken stor för fortsatt våld.

Mycket att vinna

I slutet av januari är det val i Israel. Det är nog ingen tvekan att både premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak anser att de har mycket att vinna på att visa musklerna.

Men det uttrycker också en oro som funnits i Israel sedan den arabiska våren inleddes. Det finns också en oro att den syriska diktatorn Bashar al-Assad skulle kunna börja ett anfall mot Israel för att ena sin splittrade nation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet