Rodman till Nordkorea för basketmatch

Uppdaterad
Publicerad

Den förre basketstjärnan Dennis Rodman hoppas att basketmatchen som han ska arrangera i Nordkorea ska engagera amerikanerna och president Barack Obama.

Basketveteranen Dennis Rodman återvänder till Nordkorea en tredje gång i dag. Han är en av få västerlänningar som kallar ledaren Kim Jong-un sin vän, trots att denne lät avrätta sin högt uppsatte mentor så sent som förra veckan.

– Folk är alltid arga på mig om att jag säger att han är min vän, men jag är stolt att kalla honom min vän, sade Rodman på flygplatsen i Pyongyang i dag.

Maktkamp i Nordkorea

Han möttes vid flygplanet som en officiell gäst och hälsades välkommen av Nordkoreas vice idrottsminister.

Kim Jong-un ett stort basketfan

Den officiella anledningen till resan är att arrangera en basketmatch med amerikanska spelare i samband med Kim Jong-uns födelsedag. Den unge Kim är ett basketfan, och har skapat en minst sagt speciell relation med den amerikanska basketbollens badboy.

Rodman är förmodligen den ende amerikanen som träffat Kim personligen sedan han tog makten efter sin fars död för två år sedan, men USA bedyrar att han inte är ditsänd på officiellt uppdrag.

”Har inget med poltik att göra”

Rodmans besök sker mitt under en maktkamp inom eliten. Förra veckan såg den ut att kulminera med avrättningen av Jang Song-thaek, som ansågs ha varit landets näst mäktigaste man. Men politik är något som den två meter långe, tatuerade och piercade Rodman inte vill befatta sig med – även om han ser ut att vara väl medveten om sin unika position i det hemlighetsfulla landet.

– Vad han än gjort, och vad det än är som någon i Nordkorea har gjort, det har jag ingen kontroll över, sade Rodman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp i Nordkorea

Mer i ämnet