Rodman tar med sig basketstjärnor till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Den förre basketspelaren Dennis Rodman tar med sig andra pensionerade basketstjärnor för en uppvisningsmatch i Nordkorea. Matchen är en gåva till hans nyfunne vän – Nordkoreas diktator Kim Jong Un.

Det amerikanska laget består, förutom av Rodman själv, av bland andra förra NBA-stjärnorna Kenny Anderson, Cliff Robinson, och Vin Baker.

De möter ett nordkoreanskt lag i en match den 8 januari då Kim Jong-Uns födelsedag firas.

Rodman själv kallar matchen för sin egen version av ”basketdiplomati”. Det kommande besöket i Nordkorea blir Rodmans fjärde. Kim är ett basketfan, och har skapat en minst sagt speciell relation med den amerikanska basketbollens badboy.

Rodman är förmodligen den ende amerikanen som träffat Kim personligen sedan han tog makten efter sin fars död för två år sedan.

Men basketstjärnan verkar obrydd om de starka känslor som hans relation med Kim Jong-Un väcker i USA.

– Folk är alltid arga på mig om att jag säger att han är min vän, men jag är stolt att kalla honom min vän, har Rodman tidigare sagt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.