Franska ungdomar röker i en park i Paris. Arkivbild. Foto: TT

Rökrutan – Frankrikes nya skydd mot terrorn

Uppdaterad
Publicerad

På grund av rädslan för att eleverna ska utsättas för terrordåd på gatan har franska skolor återigen börjat tillåta skolungdomar att röka på skolgården. Det handlar om att skydda eleverna mot ett hot som är större än hälsoriskerna med rökning, menar lärarfacket.

Bara dagar efter terrordåden i Paris i november framförde skolledarnas fackförbund SNPDEN i Frankrike krav till regeringen om att eleverna bör få röka på skolgården. Man menar att eleverna riskerar att attackeras av terrorister om de står ute på gatan och röker, och att eleverna är tryggare inne på skolans område. Men Frankrikes hälsodepartement sa nej.

”Större risker än rökning”

Enligt fackförbundet SNPDEN har flera skolor dock trotsat landets ledning och tillåter rökning på skolgården, rapporterar BBC.

– Elever som samlas på gatan innebär en väldigt hög risk, en risk som absolut är större än riskerna med tobaksrökning, säger fackets vice generalsekreterare Michel Richard.

Michel Richard understryker att de inte vill tona ned riskerna med rökning, men:

– Det är nödvändigt att skydda sig mot de största riskerna i det här sammanhanget.

Undantagstillstånd påverkar inte rökning

En tredjedel av Frankrikes tonåringar är rökare, uppger BBC.

Frankrike befinner sig fortfarande i undantagstillstånd efter terrordåden i november. Förra månaden förlängdes uppehållstillståndet tills vidare.

Reglerna för undantagstillståndet påverkar dock inte lagstiftningen kring rökning, fick lärarfacket som besked från franska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.