Gladiatorerna är ej längre välkomna på Colloseum. Foto: TT/Wikimedia

Rom förbjuder gladiatorer – de är aggressiva och hotar turister

Uppdaterad
Publicerad

Under det romerska imperiets gyllene era utkämpade gladiatorerna sina blodsbestänkta bataljer framför frustande folkhav i den italienska huvudstaden, och även i modern tid har de figurerat i stadsmiljön. Men nu är det slut på det. Turisterna som nu för tiden utgör mål för krigarna anses vara i fara, och i samband med att det katolska jubelåret inleds i december har staden beslutat att förbjuda svärdssvingarna helt.

Under torsdagen förbjöds de utklädda gladiatorerna som dagligen poserar för turister utanför Colloseum i Rom. Flera gladiatorer ska ha uppträtt aggressivt och hotfullt, och för att försvara sitt rykte som turistdestination, förbättra den allmänna säkerheten och skydda besökare från svindlare har staden tagit beslutet om förbud.

Påbudet utfärdades av borgarrådet Francesco Paolo Tronca, då Rom räknar med en extra stor tillströmning av besökare i samband med det katolska jubelåret.

Även försäljare av bussresor som riktar in sig mot turister, och rickshawförare har förbjudits, enligt Cinque Quotidiano.

Vad är ett jubelår?

Jubelår är ett särskilt heligt år inom kristendomen, och kommer att infalla på immaculata conceptios högtid den 8 december i år, och pågå till november 20 2016. Under jubelåret öppnar påven den heliga porten i Peterskyrkan i Rom, som annars är igenmurad.

Det senaste jubelåret inföll år 2000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.