Mitt Romney (t.v) uppmanar partikollegan Todd Akin (t.h) att dra sig ur kampen om en senatsplats. Foto: Scanpix

Romney uppmanar Akin ge upp

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney uppmanar nu sin partikollega Todd Akin – som hamnat i blåsväder efter ett kontroversiellt uttalande – att dra sig ur kampen om en senatsplats för delstaten Missouri.

Men på tisdagen var Akin fast besluten att inte ge upp kampen och hans beslut sätter honom därmed på kollisionskurs med partiets fanbärare en vecka innan Romney väntas acceptera partiets nominering inför höstens presidentval.

”Todd Akins uttalanden var anstötliga och felaktiga. Han bör allvarligt överväga på vilken kurs han ska befinna sig i vårt lands bästa intresse”, skriver Romney i ett uttalande.

USA-val 2012

”I dag har hans partikollegor i Missouri uppmanat honom att kliva åt sidan och jag anser att han bör acceptera deras råd och ge upp senatskampen”.

”Tänker fortsätta kampen”

Partiledningen har stoppat pengaflödet till Akins valkampanj i Missouri där han hoppats att vinna över den sittande demokratiske senatorn.

Akin står dock fast:

-Jag vill klargöra en sak och det är att jag tänker fortsätta kampen om en plats i den amerikanska senaten, sade han i en radiointervju.

Är emot legal abort

Akin sade i en tv-intervju i helgen att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid våldtäkt, vilket gör legal abort onödig.

Todd Akin gav inte efter för partitrycket och tidsfristen för att han skulle dra sig ur höstens senatsval passerades. Därmed verkar det som om han ställer upp mot demokraten Claire McCaskill i valet den 6 november.

Den övertygade abortmotståndaren Akin har lovat fortsätta valkampen med motiveringen att han representerar en konservativ rörelse som måste få göra sin röst hörd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet