Fana Delija och Fatima Naza har grundat Montenegros och Balkans första kvinnorättsorganisation. Foto: SVT/Marco Nilson

Romsk kvinno-organisation utbildar män

Uppdaterad
Publicerad

Många romska kvinnor lever under ständig kontroll av männen i familjen. Men nu satsar romska kvinnor i Montenegro på att utbilda männen.

Fana Delija och Fatima Naza har grundat Montenegros och Balkans allra första organisation som kämpar för kvinnors rättigheter, Centret för romskt initiativ. De har nu arbetat i tio år med att försöka utbilda kvinnor i sex- och samlevnadsfrågor.

En svår fråga är arrangerade äktenskap, där männen köper flickor redan i 13-14-årsåldern. Det är olagligt här i Montenegro, men en gammal tradition.

– Det här jobbet är en stor utmaning. Vi måste först kämpa mot de romska ledarna, och sen mot andra män i det romska samhället, samt gamla traditioner – och så majoritetssamhället, säger Fana Delija.

Män kommer till kurser

Under de tio år som har gått har Fana och Fatima mest satsat på att utbilda kvinnor, men nu har fokus börjat skifta och de anorndar numera kurser även för män. Där berättar till exempel polisen om hur lagstiftningen ser ut och om hur våld och kränkningar påverkar en familj både fysiskt och psykiskt. När Korrespondenternas Sharon Jåma och Marco Nilson är med på en kurs kommer det ganska många män.

– Det här är något som alla borde förstå. Man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, säger en av männen.

Bit för bit har Fana och Fatima skapat förtroende i byn Niksic. Så numer är det ingen som höjer på ögonbrynen när de samlar ihop ett antal kvinnor för att åka till ett seminarium. Men det var mycket svårt att få stöd i början. Båda har smärtsamma minnen av hur de själva blev kontrollerade som tonåringar.

– Det var som att sitta i ett slags fängelse.Vi såg icke-romska flickor röra sig ute. Min syster och jag fick bara vara precis utanför huset. Vi ville göra som de andra, så vi sminkade och klädde upp oss och drömde om hur vi skulle se ut om vi gick ut. Men det gick förstås inte, säger Fana.

”Mina brorsdöttrar slipper gå igenom samma sak”

Fanas föräldrar är i dag stolta över hennes jobb, att hon förändrats och fått självförtroende. Fana och Fatimas ansträngningar lett till stora framgångar . Idag går så gott som alla romska barn i Niksic i skolan, och kvinnorna föder på sjukhus istället för hemma som förr. Men Fana tycker att hon har vunnit ytterligare en sak.

– Min största framgång är att jag lyckats visa min familj att jag har samma rättigheter som alla andra kvinnor, att jag är kapabel. Nu slipper mina brorsdöttrar gå igenom samma saker som jag har gjort.

Fakta

Se Korrespondenterna ikväll 20.00 i SVT2. Diskutera via #korrespondenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.