Foto: TT/Ivan Sekretarev

Röstade i USA-valet från rymden

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk astronaut befinner sig på rymdstationen ISS. Nu har han röstat i det amerikanska presidentvalet – från rymden.

NASA meddelade under måndagen att den enda amerikan som för närvarande inte befinner sig på jorden nu har avlagt sin röst i det amerikanska presidentvalet.

Bor på ISS

Shane Kimbrough bor för närvarande på den internationella rymdstationen ISS, och det var också där han fyllde i sin valsedel som sedan skickades ner till rösträknarna på jorden.

USA-val 2016

De amerikanska astronauterna måste bestämma sig för vilka val de vill rösta i redan innan avfärd från jorden. Shane Kimbrough ville rösta i presidentvalet, och innan han åkte sa han att det skulle bli speciellt att kunna säga ”jag röstade från rymden”, skriver Yahoo News.

Rätt att rösta från rymden

1997 infördes en lag i Texas som ger amerikanska astronauter rätt att rösta när de befinner sig i rymden, något flera astronauter gjort i tidigare val.

Astronauterna får en valsedel skickad till sig på säker väg från Houston, och det är också dit den ifyllda valsedeln mejlas.

Shane Kimbrough kom till ISS i mitten av oktober och ska stanna i fyra månader. När han återvänder till jorden kommer USA att ha en ny president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet