• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Floridasenatorn Marco Rubio efter nederlaget – förlorade primärvalet i hemstaten och har nu beslutat att avbryta sin kampanj. Foto: TT / SVT

Rubio förlorade hemstaten – ger upp kampen

Uppdaterad
Publicerad

Floridasenatorn Marco Rubio, 44, ger upp sina försök att bli republikanernas presidentkandidat, efter att han förlorat i hemstaten mot Donald Trump.

– Jag är fortfarande hoppfull när det gäller Amerika, sade Floridasenatorn Marco Rubio och gav sedan sina åhörare vid valvakan i Miami beskedet, att han ger upp kampen om presidentposten.

Han har kallats för Miamis son, Kubaättade Marco Rubio, som är senator i Florida och påbörjade hela sin politiska karriär i just Miami. Men valkvällen blev en stor besvikelse, i den delstat han satt sitt sista hopp till. 

USA-val 2016

Inte någon chock

När Rubio gick upp på scenen, efter att de första preliminära resultaten blivit kända och Trumps ledning var ett faktum, kunde man nästan känna på sig vad som komma skulle.

– Ni kunde inte ha gjort något annat, sade Rubio och möttes av ett jubel.

Rubio fortsatte med att tala till väljarna, de som röstat på honom – och de som inte röstat på honom. Det som händer just nu borde inte komma som någon chock, sade Floriasenatorn.

– Många är arga, många är väldigt frustrerade, det förstår jag. Jag vet hur det är att kämpa, ingen förstår de här problemen så väl som jag gör.

Har fortfarande hopp för Amerika

Sedan kom det som åhörarna bävat för. Marco Rubio inledde med att säga att han fortfarande har hopp för Amerika, sedan berättade han att det här blir slutet på hans kampanj.

– Även om det inte är Guds plan att jag ska bli president 2016, eller kanske någonsin, så är det faktum att jag kommit såhär långt ett bevis på hur speciellt USA verkligen är.

Så lämnade han scenen – och valet – tillsammans med sin familj, och lokalen tömdes snabbt. Kvar stod West Miamis borgmästare, Eduardo H. Muhnina, och hans kollega Rhonda Rodriguiez. Besvikna.

– Nu vet ingen vad som kan hända. Det händer saker i det här landet som aldrig har hänt förut.

Hyllades av motståndare

En av hans tidigare konkurrenter, John Kasich, skriver på Twitter att Rubio ”kommer att fortsätta att vara en stark röst när det gäller framtiden för vårt republikanska parti”.

Även Donald Trump, som gått hårt åt Rubio tidigare under kampanjen, gratulerade honom.

– Jag vill gratulera Rubio för hans presidentkampanj. Han är tuff och smart och har en stor framtid framför sig, sade Trump i ett tal i Florida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet