Trumps medarbetare Rudy Giuliani avslöjar bakgrunden till det nya reseförbudet. Foto: TT

Rudy Giuliani: Trump kallade direktivet för ”muslimförbud”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kallade till en början inreseförbudet för ”muslimförbud”. Det hävdar hans medhjälpare Rudy Giuliani i en intervju där han berättar om bakgrunden till beslutet.

– Visa mig det rätta sättet att göra det här på ett lagligt sätt, ska presidenten ha sagt.

USA:s nytillträdde president skrev i fredags på ett direktiv som vägrar visum till medborgare från sju länder i Afrika och Mellanöstern. Även syriska flyktingar nekas inresetillstånd under obestämd tid.

På lördagen tillbakavisade Donald Trump att inreseförbudet skulle vara riktat mot muslimer.

Trumps inreseförbud

– Det är inte ett muslimförbud, sade han till journalister i Vita huset enligt Bloomberg.

Läs mer: Trump inför tillfälligt immigrationsstopp

Nu berättar hans medhjälpare, tillika New Yorks förre borgmästare, Rudy Giuliani om uppkomsten av det nya direktivet. Han säger till Fox News att Trump inledningsvis kallade direktivet för ”muslimförbud”.

– När han först tillkännagav det sade han muslimförbud. Han ringde mig och sade ”sätt samman en kommission, visa mig det rätta sättet att göra det här på ett lagligt sätt”, säger han i intervjun.

Baserat på säkerhet

Rudy Giuliani berättar att han tillsatte en grupp juridiska experter som fokuserade på säkerhetsrisker i stället för religion.

– Helt lagligt, helt förnuftigt. Det är vad förbudet är baserat på. Det är inte baserat på religion, det är baserat på platser som det finns betydande bevis för att där finns människor som skickar terrorister in i vårt land.

Saudiarabien inte med på listan

På frågan om varför Saudiarabien och Pakistan inte är med på listan, svarar han:

– Saudiarabien genomgår genomgripande förändringar. Kungadömet, särskilt under den nya prinsen, har verklig förståelse för att vi har att göra med ett jättelikt problem med radikal islamisk terrorism. Det här är inte Saudiarabien 2000, 2001, 2002. President Trump hanterar ett mycket annorlunda Saudiarabien än vad president Obama gjorde.

Samtidigt tillägger han:

– Pakistan måste jag veta mer om, det bekymrar mig lite grann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet