Rupert Murdoch - en slipad mediemogul

När Rupert Murdoch meddelade sitt beslut att lägga ned skandaltidningen News of the World var det knappast ett tecken på självrannsakan.

I själva verket var det ett desperat försök att rädda en mångmiljonaffär som riskerar att gå i stöpet i kölvattnet av den växande avlyssningsskandalen.

Men avlyssningshärvan är i själva verket bara den senaste av alla de skandaler som kantat den hårdföre och kontroversielle Murdochs bana. Och hittills har han överlevt dem alla.

Hårdför affärsman
Rupert Murdoch föddes 1931 i Melbourne i Australien och ärvde redan 1952 tidningen The News av sin far.

Under de följande åren expanderade han snabbt genom att köpa ett antal tidningar i Australien och Nya Zeeland och skapade sig ett rykte som en hårdför affärsman som inte skydde några medel.

Murdochs affärstaktik bestod av att köpa tidningar som gick med förlust för att med hjälp av radikala och inte sällan kontroversiella förändringar göra dem vinstdrivande.

Kontroversiellt köp av Sunday Times
1981 köpte News Corp. de brittiska kvalitetstidningarna The Times och The Sunday Times.

Efter köpet ägde Rupert Murdoch hela fyra rikstäckande tidningar: The Times, The Sunday Times, The Sun och numera nedlagda News of The World.

Köpet föregicks av stora kontroverser. De tidigare ägarna, Thomson Group, hade till och med sagt att de hellre ville lägga ned tidningarna än att sälja dem till Murdoch.

Det ledde till att köpet aldrig granskades av det brittiska konkurrensverket, då man till varje pris ville undvika att tidningarnas anställda skulle förlora sina arbeten.

Innan Murdoch tog över The Sunday Times ägnade sig tidningen åt en liberal, undersökande form av journalistik. Efter att tidningen köptes av News Corporation tog man under den nytillsatte chefredaktören Andrew Neil istället tydlig ställning för Margaret Thatchers hårdföra politik.

Avlyssnade Gordon Brown
The Sunday Times är den senaste av tidingarna som har dragits in i avlyssningshärvan och enligt de senaste uppgifterna i The Guardian var ett av tidningens offer den förre brittiske premiärministern Gordon Brown.

Enligt The Guardian brukade en av Sunday Times reportrar ofta anlitade skådespelaren John Ford, specialiserad på att fuska sig till konfidentiella uppgifter från banker, telefonbolag och det brittiska skatteverket.

"Jag är Rupert Murdoch, miljardärstyrannen"
Amerikanska Fox News Channel är en av alla de tv-kanaler som ingår i Rupert Murdochs medieimperium. Kanalen har ofta kritiserats för sin skamlösa högerpolitik och sitt öppna stöd till det amerikanska konservativa republikanska partiet.

Rupert Murdoch har dock alltid försvarat Fox News och har sagt att han utmanar kritikerna att hitta ett enda exempel på politiskt vinklade nyheter i Fox News Channel.

Men Fox producerar även den samhällssatiriska serien "The Simpsons". Seriens skapare har aldrig gjort någon hemlighet av sina politiska åsikter.

I "The Simpsons" styrs staden Springfield av den ondskefulle kapitalisten och ägaren till stadens kärnkraftsverk, mr Burns. Serien har ofta drivit med såväl Fox News som med Murdoch själv.

Journalisten Jonathan Jones skriver i en artikel i The Guardian att den enda logiska anledningen till att Murdoch fortsatt att finansiera programmet är att han har insett att det helt enkelt utgör en bra investering.

I ett avsnitt är Murdoch till och med själv. Med stor entusiasm presenterar han sig själv som: "Jag är Rupert Murdoch, miljardärstyrannen."

Frågan är nu om denne miljardärstyrann kan ta sig ur den senaste krisen.

Jones beskriver hur den ondskefulle mr Burns i ett avsnitt av serien tvingas äta upp den radioaktive och muterade fisken Blinky när han försöker sig på en politisk karriär.

"Han är slut", säger hans mediastrateger efter att Burns spottat ut fisken på golvet. Men när de går sin väg skriker han: "Ni kan inte göra så här mot mig!" "Jag är Charles Montgomery Murdoch!"

"Förlåt", avslutar Jones artikeln. "Där skulle det stå "Burns"."

Anna Grönberg
anna.gronberg@svt.se

Faktaruta: Rupert Murdoch

• Rupert Murdoch har varit gift tre gånger och har sex barn, fyra döttrar och två söner.

• Tidningen Forbes rankade Rupert Murdoch som den 13:e mest inflytelserika personen i världen 2010.

• Hans förmögenhet uppgår till 6,3 miljarder dollar, enligt tidningen Forbes.

• Murdochs medieimperium News Corporation är världens näst största mediakoncern.

• News Corp. äger bland annat de brittiska tidningarna The Sun, The Sunday Times, The Times, den amerikanska tidningen Wall Street Journal, den brittiska tv-kanalen ITV, filmbolaget 20th Century Fox samt tv-kanalen Fox News.

• Sonen James anses vara Rupert Murdochs kronprins.

Wikipedia

Publicerad: