Människor avvaktar förhandlingen om samkönade äktenskap i amerikanska Högsta domstolen. Foto: Reuters

Rusning till HD-förhör om gayvigslar

Publicerad

Köerna till Högsta domstolen i Washington DC har ringlat i flera dagar, inför tisdagens historiska förhandling rörande samkönade äktenskap. Experter spår att domstolens utslag i juni kommer att bana väg för att gayäktenskap blir lagliga i hela USA.

– Äktenskaplig jämlikhet har på kort tid haft stora framgångar i delstaterna, konstaterar Steven Schwinn, professor i konstitutionell rätt vid John Marshall Law School i Chicago, för nyhetsbyrån AFP.

Med jämlikhet avser han att alla äktenskap ska ses på samma sätt juridiskt – både de samkönade och de mellan man och kvinna. De senaste åren har förbud mot gayäktenskap hävts av domstolar i delstat efter delstat, numera är samkönade äktenskap lagligt i 37 av USA:s 50 delstater.

Beslut i juni

Knäckfrågan i HD gäller huruvida det 14:e tillägget till USA:s grundlag (som garanterar likhet inför lagen) gör att alla delstater måste utfärda äktenskapslicenser till människor av samma kön – och om delstater måste erkänna äktenskapslicenser från andra delstater. Sådana lagar bestäms annars lokalt, i några konservativa delstater har man definierat äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna.

Högsta domstolen ska lyssna till fall från Michigan, Ohio, Kentucky och Tennessee. Vid tisdagens förhandling kommer åhörarna att försöka tyda de nio domarnas kommentarer och ansiktsuttryck för att få en vägledning om vartåt det lutar, men beslutet meddelas inte förrän i slutet av juni. I amerikanska medier spår dock ett stort antal experter att utslaget verkligen blir det som medborgarrättsaktivister hoppas på.

Ökat stöd

– Vi vill ha samma rättigheter som andra – i hela landet. Allt annat är omänskligt, sade Wade Best, som lever i ett samkönat samboförhållande i Kalifornien, för en tid sedan till TT.

Stödet för samkönade vigslar har ökat dramatiskt i USA de senaste åren och ligger nu på 60 procent, enligt en mätning som tidningen The Washington Post låtit göra.

Fakta: Gayäktenskap i USA i siffor

  • 650.000 – antalet samkönade par i USA.
  • 9 miljoner – antalet homosexuella, bisexuella, transsexuella eller queer.
  • 19 – andel i procent av de samkönade paren som har barn, enligt USA:s statistikmyndighet.
  • 37 – antalet delstater där homosexuella kan gifta sig (samt i huvudstaden Washington DC).
  • 29 – antalet delstater där det inte finns någon lag som förbjuder diskriminering baserad på sexuell läggning.
  • 60 – andel i procent av amerikanerna som är för samkönade äktenskap, enligt en opinionsmätning som nyhetskanalen ABC och tidningen Washington Post gjort.

Källa: Medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign och The Washington Post

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.