Nederländernas premiärministern Mark Rutte Foto: TT

Rutte: Turkiets agerande ”bisarrt”

Uppdaterad
Publicerad

Det vore bisarrt om Turkiet införde sanktioner mot Nederländerna, säger den nederländske premiärministern Mark Rutte. Samtidigt fortsätter Turkiet sina utfall mot EU, som man anklagar för dubbelmoral när det gäller demokratiska fri- och rättigheter.

– Jag finner det bisarrt att Turkiet talar om sanktioner när man tydligt kan se att vi har anledning att vara väldigt arga för vad som hände i helgen, säger Rutte, som i morgon går till val.

Turkiet har hotat införa sanktioner mot Nederländerna efter att den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavusoglu i lördags nekades att landa i Nederländerna för att hålla ett kampanjmöte och socialminister Fatma Betül Sayan Kaya senare eskorterades ut ur landet.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Diplomatisk kris

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har även anklagat den nederländska regeringen för att vara nazister och fascister. I går meddelade Turkiet att den nederländska ambassadören kommer att stoppas från att återvända till Turkiet och att alla kontakter på regeringsnivå upphör.

Turkiet slår samtidigt tillbaka mot EU:s utrikeschef Federica Mogherinis vädjan om att undvika ”överdrivna uttalanden och handlingar” – med ännu ett utfall mot unionen. I ett uttalande från utrikesdepartementet anklagar Turkiet EU för att tillämpa demokratiska fri- och rättigheter selektivt och underblåsa ”främlingsfientlighet och anti-turkiska stämningar”.

”Väldigt allvarligt”

”Det är väldigt allvarligt att EU gömmer sig bakom solidariteten för ett medlemsland och ställer sig bakom Nederländerna, som uppenbart bryter mot mänskliga rättigheter och europeiska värderingar”, heter det i uttalandet.

Turkiet håller den 16 april en folkomröstning om en ny grundlag, som om den godkänns kommer att utöka president Erdogans makt kraftigt. Inför omröstningen har turkiska ministrar hindrats att hålla valmöten i flera europeiska länder, bland annat Tyskland och Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet